latinica  ћирилица
11/12/2017 |  18:59 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Vjerske zajednice u BiH oštro osudile skrnavljenje pravoslavnog groblja (VIDEO)

Predstavnici vjerskih zajednica u BiH oštro su osudili nedavni vandalski čin skrnavljenja pravoslavnog groblja u mjestu Divljača, kod Vogošće. Izjavu su dali u porti Hrama Svetog Proroka Ilije u Ilijašu, koji je bio meta vandalskog napada u avgustu.
Međureligijsko vijeće - Foto: RTRS
Međureligijsko vijećeFoto: RTRS

Vandalsko rušenje i skrnavljenje spomenika na prvoslavnom groblju u selu Divljača, na kojem su srpske porodice sahranjivane od 1783. godine, izazvalo je jedinstvenu osudu vjerskih zajednica u BiH, uz apel da se ljudi urazume i razvijaju odnose i sa onima koji su različiti. 

"Nažalost nije to jedini događaj koji se desio ove godine, devetog avgusta je oskrnavljen i pravoslavni hram Svetog Proroka Ilije i ovaj svetosavski dom. Takvi događaji šalju jednu ružnu poruku, sliku", naveo je paroh ilijaški Božidar Tanović.

Skrnavljenja, kako je istaknuto, ne čine vjernici, već oni kojima nije stalo do dobrosusjedskih odnosa.

"Ono što mislim da je ovdje ružnije od te materijalne štete jeste to groblja su svima nama svetinja, sad kad neko dirne u svetinju to je dirne te u dušu", istakao je župnik u Varešu Mirko Majdandžić.

"Danas sam ovdje da dam osudu ovakvog čina, napada na nešto što bi trebalo izuzetno da bude zaštićeno i vrijedno svima nama kao ljudima, bez obzira o kome se radilo i o kojoj vjerskoj zajednici se radilo", izjavio je imam u Starom Ilijašu Amel Muminović.

Međureligijskom vijeću, koje godinama sprovodi monitoring napada na vjerske objekte, ove godine prijavljeno je samo sedam slučajeva skrnavljenja. Svjesni su da je broj puno veći.

"Za ono što mi pratimo šest godina, na napade na vjerske objekte, možemo reći da je veoma mali procenat riješenih slučajeva. Stanje bi moglo biti puno bolje", naglasio je predstavnik Јevrejske opštine Sarajevo Igor Kožemjakin.

Upravo stoga, danas poziv na procesuiranje i adekvatno kažnjavanje počinalaca ovih nedjela. Uz osudu vandalskog napada, iz opštine Vogošća ističu da je u toku procedura donošenja odluke za sanaciju oštećenih spomenika.