latinica  ћирилица
12/12/2017 |  09:06 ⇒ 09:10 | Autor: RTRS

Promocija dokumentarnog filma "Nebo nad Bjelovarom" u Beogradu

Projekcija dokumentarnog filma "Nebo nad Bjelovarom" autora Nedeljka Lajšića biće održana na Vojnoj akademiji u Beogradu, danas od 16 časova.
"Nebo nad Bjelovarom" - Foto: RTRS
"Nebo nad Bjelovarom"Foto: RTRS

Ovaj dokumentarni film do sada je prikazan u deset gradova Republike Srpske i Srbije.

Za projekciju filma "Nebo nad Bjelovarom" vlada velika zainteresovamost publike, čemu svjedoči činjenica da su u pojedinim gradovima održane i po dvije projekcije.

"Nebo nad Bjelovarom" je film o majoru Milanu Tepiću i Stojadinu Mirkoviću koji su na herojski način prije gotovo tri decenije poginuli u Bjelovaru braneći vojničku čast i zakletvu.

Major Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Sa Tepićem je poginuo i vojnik Mirković, koji je odbio njegovo naređenje da se sa ostalim vojnicima povuče od glavnog objekta i spasi svoj život.

Autor ovog filma posebno naglašava da je važno da nove generacije shvate čin majora Tepića i uđu u srž njegovog djela.

Predsjedništvo tadašnje SFRЈ odlikovalo je 19. novembra 1991. godine posthumno majora Milana Tepića Ordenom narodnog heroja Јugoslavije i proglasilo ga narodnim herojem za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom napada na kasarnu ЈNA u Bjelovaru.

Njegovo ime nose ulice mnogih gradova u Srpskoj i Srbiji, kasarna u Јakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije na Topčideru.

Posmrtni ostaci majora Tepića, za koje se vjeruje da su na području Hrvatske, još nisu predati porodici.