latinica  ћирилица
12/12/2017 |  11:22 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum o izgradnji TE Gacko 2 (FOTO/VIDEO)

Predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija potpisali su danas u Banjaluci sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2, jedne od najvećih poslijeratnih investicija u Republici Srpskoj.
Potpisan ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2 - Foto: SRNA
Potpisan ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE Gacko 2Foto: SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je sa predstavnicima Kineske mašinske inženjerske korporacije i Energetskog fonda za tržišta u razvoju opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane Gacko 2, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

Đokić je pojasnio da je potpisan opšti ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i da sada treba započeti postupak osnivanja preduzeća u kojem će kineska strana imati 51 odsto udjela, a Republika Srpska 49 odsto.

- Da bi se osnovalo preduzeće, postoje pretpostavke koje se moraju stvoriti i mi ćemo na tome raditi. Ovim ugovorom smo predvidjeli da te aktivnosti mogu trajati najduže 12 mjeseci, ali naša je namjera da već nastavimo ispunjavati uslove definisane tim opštim ugovorom - rekao je Đokić.

Potpisivvanju ugovora su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

Kineske kompanije se pokazuju kao ozbiljni partneri, naglasio je predsjednik Srpske, dodavši da je od ideje do ugovora bio uključen ovaj projekat.

- Ovo znači novu energersku bezbjednost i sigurnost Republike Srpske - naveo kazao je Dodik i izrazio nadu da će realizacija projekta početi veoma brzo.

Pres predsjednika Srpske Milorada Dodika nakon potpisivanja ugovora (SRNA)

Ministar Đokić je naveo da će nakon stvaranja pretpostavki za finansiranje tog projekta uslijediti razgovari sa finansijskim partnerima, u čemu će glavnu ulogu imati kineska strana. Kako je dodao, to je postupak koji zahtijeva kineska strana, zbog drugačijih procedura koje važe u Kini za uvođenje u ovakve poslove izvan njihove zemlje.

On je naglasio da je potpisivanjem ugovora i formalno otvoren projekat izgradnje nove termoelektrane na području opštine Gacko instalisane snage 350 megavata.

- Za Republiku Srpsku je veoma značajno da će ovaj projekat biti realizovan sa kineskim kompanijama i da je partner u realizaciji ovog ugovora Kina sa kojom Srpska razvija prijateljske odnose, stvara atmosferu saradnje i međusobnog uvažavanja i podrške. Ovo će biti najveća investicija koju će Republika Srpska realizovati u poratnom perodu - naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, kineske kompanije koje će učestvovati u realizaciji ovog projekta su "ogromne i za svjetske uslove" i spremne da Srpska bude njihov partner u realizaciji ovakvog projekta koji će dati veliki doprinos razvoju opštine Gacko i cijele Hercegovine.

Predstavnik Energetskog fonda za tržišta u razvoju Mu Јuš ocijenio je da potpisivanje ugovora predstavlja konstruktivan korak, jer je razvoj energetike veoma bitan, te istakao da će realizacija projekta donijeti veliku ekonomsku vrijednost za Gacko, ali i cijelu Srpsku.

- Naše kompanije imaju bogato iskustvo i prisutne su na tržištima centralne i istočne Evrope. Vjerujem da ćemo, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u potpunosti zadovoljiti očekivanja - dodao je Mu Јuš.

Predsjednik Srpske najavio je da bi kineske kompanije, osim u energetske objekte, uskoro mogle da investiraju u mrežu autoputeva i Bolnicu u Doboju.