latinica  ћирилица
12/12/2017 |  12:58 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Filipović: Očekujemo žalbu Tužilaštva na presudu Oriću

Čim je Sud BiH omogućio optuženom Naseru Oriću da se brani sa slobode, bilo je jasno da mu je svjesno omogućeno da utiče na svjedoke, što se u toku sudskog procesa i pokazalo, rekla Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.
Naser Orić - Foto: RTRS
Naser OrićFoto: RTRS

Filipovićeva je navela da su svjedoci u pretresnom postupku mijenjali iskaze u odnosu na one koje su dali u istražnom procesu, ili se, navodno, nisu sjećali događaja o kojima su u toku istrage detaljno svjedočili, a odnose se na Orićevo učešće u zločinima nad srpskim civilima oko Srebrenice i Bratunca.

Ona je istakla da Tužilaštvo BiH lako može da dokaže da je u toku sudskog procesa Oriću bilo pritisaka na svjedoke i "nekih mahinacija koje su neobjašnjivo mijenjale tok suđenja".

- Na sastanku 7. novembra sa tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, kojem sam prisustvovala, glavni tužilac BiH Gordana Tadić obećala je predstavnicima udruženja srpskih žrtava da će biti upućena žalba na prvostepenu presudu Oriću i tražila je da vjerujemo Tužilaštvu - naglasila je Filipovićeva.

Ona kaže da porodice žrtava očekuju da Tužilaštvo neće zloupotrijebiti njihovo povjerenje.

- Očekujemo da Tužilaštvo BiH radi svoj posao i da blagovremeno podnese žalbu na prvostepenu presudu, te da ne podlegne pritiscima brojnih bošnjačkih vladinih i nevladinih udruženja koja štite Orića - dodala je Filipovićeva.

Izvor: Srna