latinica  ћирилица
12/12/2017 |  13:49 | Autor: RTRS

Nacrt dokumenta o zajedničkim kontrolama na prelazima sa Srbijom

Savjet ministara usvojio je danas nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između BiH i Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

Mektić je izjavio novinarima nakon sjednice Savjeta ministara da je ovaj sporazum okvirni pravni osnov da mogu biti uspostavljane zajedničke kontrolne tačke na graničnim prelazima između BiH i Srbije.

"Na jednom mjestu nalaziće se granične kontrole BiH i Srbije. O svakoj zajedničkoj kontrolnoj tački naknadno ćemo se dogovarati jer treba da bude ispunjeno niz tehničkih i drugih uslova da bi to moglo da funkcioniše", naglasio je Mektić, ali nije mogao da navede koliko će biti tih kontrolnih tačaka.

Prema njegovim riječima, ovim sporazumom predviđena je i u preliminarnim razgovorima dogovorena kontrolna tačka na mostu Bratunac-Ljubovija, ali je uslov da prethodno bude donesen ovaj sporazum.

Mektić je naveo da je Savjet ministara na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrao i informaciju o realizaciji projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH i problemima u realizaciji.

"Prema nekoj dinamici na redu je tehnički prijem objekta zatvora i time prestaje da postoji Јedinica za implementaciju izgradnje objekta zatvora i počinje da funkcioniše zavod kao ustanova. Treba imenovati menadžment i donijeti pravilnike i podzakonske akte", naveo je Mektić.

On je saopštio da je Savjet ministara danas zadužio Ministarstvo pravde da u roku od 45 dana dostavi Savjetu ministara na saglasnost pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji na osnovu kojeg bi mogao da bude raspisan oglas za prijem menadžmenta zavoda.

Izvor: SRNA