latinica  ћирилица
12/12/2017 |  15:38 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

SM BiH: Vojnici do 40. godine u Oružanim snagama BiH

Savjet ministara utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojim se maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Dopunama Zakona pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Savjet ministara zadužio je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da pripremi i do kraja februara naredne godine dostavi novi tekst nacrta zakona o poštanskim uslugama BiH, vodeći računa o preporukama EU.

Ovo je zaključeno nakon što je Savjet ministara upoznat o tome da nije postignuta saglasnost nadležnih institucija u BiH o navedenom nacrtu zakona.

Danas je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između BiH i Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima, kojim bi se unaprijedila saradnja graničnih policija te pojednostavilo i ubrzalo obavljanje granične kontrole u korist građana.

Sporazumom se želi omogućiti racionalnije korištenje resursa u kontroli prekograničnog prometa između zemalja i efikasnije realizovati zajedničke mjere, planovi aktivnosti protiv ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara podržao je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za potpisivanje Pisma saglasnosti radi stupanja BiH u članstvo Devete faze /2014-2018/ Evropskog programa saradnje za biljne genetičke resurse /ECPGR/ s tekstom Pisma saglasnosti.

BiH će produženjem članstva u ovom programu zajedno sa 43 zemlje članice sarađivati u očuvanju i korištenju biljnih genetskih resursa za hranu i poljoprivredu u Evropi.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara donio je Odluku o robama koje se podvrgavaju pregledu graničnih veterinarskih inspektora, koju je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH.

BiH donošenjem ove odluke jasno određuje nadležnost u pogledu vrste robe koje moraju pregledati granični veterinarski inspektori u procesu usaglašavanja s legislativom EU u ovoj oblasti.

Odlukom se utvrđuje način rada granične veterinarske inspekcije, a u vezi s veterinarskim pregledima kojim se podvrgavaju žive životinje, proizvodi životinjskog porijekla i druge robe u međunarodnom prometu preko granica BiH.

Savjet ministara zadužio je Službu za zajedničke poslove institucija BiH da preduzme potrebne aktivnosti kako bi Zemaljski muzej u Sarajevu bio priključen na sistem grijanja institucija BiH za grijnu sezonu 2017/2018.

Direktne strane investicije u BiH u iznosu 386,7 miliona KM u prvom polugodištu ove godine porasle su za više od 66 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Iz Savjeta ministara navode da su ovo prvi podaci i da je zato potrebno sačekati konačne podatke za potvrdu ovog ohrabrujućeg trenda.

Na današnjoj sjednici Savjet ministara upoznat je o analizi direktnih stranih investicija u BiH za 2016. i 2017. godinu, sa uporednom analizom BiH i zemalja regiona u izvještajima međunarodnih organizacija, koju je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH.

Izvor: SRNA