latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:19 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Mirović - Lajtner: Politička stabilnost dobra klima za ulaganja

Politička stabilnost i ekonomski pomaci koje je Srbija načinila dobar su signal za uspostavljanje direktne saradnje Vojvodine i Donje Austrije, ocijenili su predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsjednik Vlade regije Donja Austrija Јohana Mikl Lajtner.
Novi Sad, Mirović i Lajtner - Foto: SRNA
Novi Sad, Mirović i LajtnerFoto: SRNA

Mirović i Lajtnerova su na sastanku u Sankt Peltenu naglasili da ta saradnja ima posebne potencijale u oblastima poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kao i medicine.

U razgovoru je naglašeno da postoji i prostor za aktivniju saradnju dvije regije putem povezivanja razvojnih agencija i naučno-tehnoloških institucija, te da je u obostranom interesu da se poveća broj direktnih stranih investicija, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade Vojvodine.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni znanja i iskustava u oblasti kulture, sa posebnim osvrtom na proglašenje Novog Sada za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

Izraženo je obostrano očekivanje da će već na proljeće naredne godine važne oblasti saradnje za obje regije biti integrisane u sporazum koji će obezbjediti okvir za realizaciju konkretnih projekata.

Delegacija Vojvodine, koja boravi u dvodonevnoj posjeti Austriji, prisustvovala je danas u Beču konferenciji, koja je okupila više od 70 austrijskih i srpskih kompanija i na kojoj su predstavljeni potencijali za ulaganja u Vojvodinu.

Austrija je među zemljama koje prednjače po broju investicija u Srbiji, gdje trenutno posluje više od 500 austrijskih kompanija sa uloženim kapitalom koji premašuje tri milijarde evra.

Robna razmjena između Srbije i Austrije bilježi stalan rast, a značajnu ulogu u tome imaju i austrijske kompanije koje posluju u Vojvodini.

Izvor: SRNA