latinica  ћирилица
12/12/2017 |  16:41 | Autor: RTRS

Govedarica: Budžet ne može biti usvojen bez ovjerene izjave ministra

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da Narodna skupština Republike Srpske ne može razmatrati i usvojiti budžet za narednu godinu bez ovjerene izjave o fiskalnoj odgovornosti ministra finansija Srpske Zorana Tegeltije.
Vukota Govedarica - Foto: RTRS
Vukota GovedaricaFoto: RTRS

Govedarica je rekao da "ministar Tegeltija danas govori o 118 budžetskih korisnika koji su Vladi, odnosno njemu, dostavili izjavu o fiskalnoj odgovornosti".

"Međutim, Narodna skupština koja razmatra budžet trebalo je po zakonu da ima izjavu o fiskalnoj odgovornosti, potpisanu i ovjerenu od ministra Tegeltije. Svi budžetski korisnici moraju da poštuju izjavu o fiskalnoj odgovornosti, ali Tegeltija misli da on nema obavezu dostavljanja te izjave", istakao je Govedarica.

On je rekao novinarima da Tegeltija ne želi da dostavi izjavu poslanicima jer ona poteže materijalnu i krivičnu odgovornost.

Kada je riječ o normalizovanju rada parlamenta Srpske, Govedarica je rekao da se opozicija odazvala na raniji sastanak političkih lidera, koji je u vezi s tim sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

"Iskreno smo se nadali da ćemo smanjiti govor mržnje koji je bio izražen i da će ovaj parlament napokon biti parlament od poštovanja i digniteta. Tri sedmice smo čekali odgovor vladajućih partija, ali ga nikada nismo dobili", rekao je Govedarica.

On je naveo da su zbog toga predstavnici opozicije u Komisiji za izradu sporazuma o međusobnim odnosima političkih subjekata u Srpskoj juče zvanično izašli sa stavom da dogovora nema.

"Јutros smo se dogovorili da ne blokiramo rad Skupštine, ali i da ne učestvujemo u radu parlamenta koji ne poštuje zakone i Poslovnik. Nismo blokirali Skupštinu, ali o ovome neko treba dobro da razmisli", rekao je Govedarica.

On je rekao da Termoelektrana "Gacko" može da živi još nekih pet, šest godina, jer se približila cifri od 200.000 radnih sati.

"Potreban je novi blok. Nisam čitao sporazum i ugovor koji je danas potpisan. Iskreno, ne sviđa mi se da neko ko dolazi i investira bude vlasnik većinskog paketa, odnosno 51 odsto", rekao je Govedarica i izrazio nadu da u vezi s ovim poslom neće biti sporova.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas sa predstavnicima "Kineske mašinske inženjerske korporacije" i "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ "Gacko dva", čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM.

Izvor: SRNA