latinica  ћирилица
12/12/2017 |  17:05 ⇒ 13/12/2017 | 07:51 | Autor: RTRS

Cvijanović: Bijeg opozicije od rasprave o važnim temama (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je nije iznenadio odlazak poslanika opozicije sa posebne sjednice Narodne skupštine Srpske jer je sva njihova uvodna diskusija upućivala na to i trebalo je da posluži samo kao priprema terena za njihov odlazak i bijeg od rasprave o važnim temama.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Cvijanovićeva je rekla da je neshvatljivo to da neki poslanik, kojeg je narod birao da bi radio u parlamentu, odluči da ne učestvuje u raspravi o budžetu, ekonomskoj politici ili zakonu kojim se uspostavlja registar presuđenih pedofila ili zakon kojim se uvodi pravo da nezaposlene porodilje dobijaju mjesečnu naknadu od 405 KM.

"Oni su, jednostavno, znali da ovi dokumenti uživaju podršku socijalnih partnera i da je onda besmisleno da oni nešto posebno kritikuju", rekla je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentariše to što su poslanici opozicije napustili posebnu sjednicu parlamenta na čijem dnevnom redu su i Program ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina i Prijedlog Budžeta Srpske za narednu godinu.

Premijer Srpske je upitala koji bi normalan političar sebi priuštio da se ne bavi pitanjima za koje su zainteresovani građani koji ih biraju ili da ne bude dio odlučivanja o tako lijepoj, korisnoj i plemenitoj stvari kakvo je ovo novo pravo za nezaposlene porodilje.

"Za njih je ta tema važna samo dok mogu da je politizuju. Njima je važnije podijeliti transparente po ulici nego doprinijeti rješenju ili ga poboljšati. Kažu: `Evo vama amandmani, pa vi vidite šta ćete s njima, a mi u raspravi nećemo učestvovati`. To stvarno zvuči neozbiljno i dezorijentisano", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je to ne iznenađuje i zbog prethodnog iskustva jer to je ista ona opozicija koja je u Sarajevu, vršeći vlast ove tri godine, blokirala 748 miliona KM namijenjenih građanima Republike Srpske, pa valjda misle zašto bi onda i učestvovali o priči o budžetu.

Cvijanovićeva je rekla da je ta opozicija, koja napušta parlament kad se raspravlja o ovim važnim temama, ista ona opozicija koja nije smjela da podrži rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske po uzoru na Srbiju, niti da podrži referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"I to je ista ona opozicija koja nije smjela da vodi kampanju za referendum o Danu Republike i prozvala ga `Dodikovim referendumom` samo da bi našla izgovor da ne bude dio te priče", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, kada se sve to sabere, nije teško zaključiti da su to "ljudi u kojima ima mnogo mržnje, frustracije i destrukcije", a nimalo želje da urade nešto za građane, od kojih, da apsurd bude veći, očekuju neku podršku.

"Ne zaslužuju dalji komentar", istakla je Cvijanovićeva.