latinica  ћирилица
12/12/2017 |  18:30 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Pravobranilaštvo tuži grad Doboj zbog prodaje poslovnog prostora (VIDEO)

Raspliće se klupko u slučaju sporne prodaje poslovnog prostora "Večernjih novosti" u Doboju!
Doboj - sporna prodaja - Foto: RTRS
Doboj - sporna prodajaFoto: RTRS

Republičko pravobranilaštvo podnosi tužbu protiv grada Doboja, zbog nezakonitosti u prodaji tuđeg poslovnog prostora. Internom istragom, nepravilnosti je utvrdila i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Na adresu grada Doboja stiže tužba iz Pravobranilaštva Srpske.

Da je slučaj poslovnog prostora "Večernjih novosti " pun propusta potvrdili su i u RUGIP-u. U dopisu koji su nam dostavili navode da je Područna jedinica u Doboju na sporni prostor upisala dva vlasnika 1/1 . Do tih saznanja došlo se internom istragom u ovoj Područnoj jedinici, na osnovu spisa predmeta, nalaza vještaka geodetske struke i uviđaja na licu mjesta.

Do više upisa je očito došlo dovođenjem Područne jedinice u Doboju u zabludu, s obzirom da su u tlocrtima poslovnog prostora navedeni različiti brojevi pod kojima se isti vodi na terenu. S obzirom da se to ipak desilo, naloženo je Područnoj jedinici Doboj da oglasi ništavnim sve kasnije zasnovane upise, o čemu će upisani nosioci prava svojine biti obaviješteni.

Ništavnim bi trebali da budu upis vlasništva na Grad Doboj, a kasnije i upisi na oba kupca . Ko je Područni centar u Doboju doveo u zabludu zahtijevajući da Grad bude upisan kao vlasnik prostora u dopisu iz RUGIP –a se ne navodi ,ali bi odgovor na to trebalo da daju policija i tužilaštvo. Nadzor nad upisom imovine naložila je v.d. direktorke RUGIP-a nakon zahtjeva "Večernjih novosti", koje su ukazale da Grad Doboj nezakonito otima i prodaje njihov poslovni prostor , što su iz Gradske uprave negirali.

Iz Gradske uprave su tvrdili da je prostor njihov ,čime su pravdali i prodaju na koju ih ,kako kažu, obavezuje zakon. To je omogućilo da kupac,kako se pokazalo,blizak gradskoj vlasti , za male pare dođe do atraktivnog prostora u centru grada. Transakcija bi najvjerovatnije tako i završila da se u sve nisu umiješale "Večernje novosti" .