latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:04 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Sutra uveče, pored Zemlje prolijeće nepoznati objekat iz druge galaksije

Naučnici u potrazi za vanzemaljskim životom u svemiru podijelili su sa javnošću jednu veoma uzbudljivu vijest o objektu koji će sutra uveče proletjeti pored Zemlje.
Svemirski objekat koji bi mogao biti najvažnije naučno otkiće - Foto: nezavisne novine
Svemirski objekat koji bi mogao biti najvažnije naučno otkićeFoto: nezavisne novine

Ako pronađu nešto tako to će se smatrati najvećim i najneočekivanijim naučnim otkrićem ikada. Sve i da nije u pitanju vanzemaljska letjelica, objekat je svakako neobičan.

Naime objekat, koji su naučnici nazvali Oumuamua je dugačak nekoliko hiljada metara i deset puta uži. Putanja mu je prilično neobična - nije ga povukla gravitacija Sunca, a putem kojim se kreće napustiće i Sunčev sistem.

Ono što je veoma zanimljivo jeste da je ovo prvi posjetilac za kojeg naučnici znaju i koji je u Sunčev sistem došao iz druge galaksije.

Neobičnost objekta intrigira naučnike koji se nadaju da je u pitanju atefakt vanzemaljske civilizacije jer njegov oblik odgovara tipu letjelica koje bi se pravile za putovanja kroz svemir – mnogo prostora, malu mogućnost da ga udari kometa.

Misterija će biti riješena u srijedu u 20 časova kada će Green Bank teleskop u Velikoj Britaniji locirati objekat. Analziraće ga narednih deset sati i pokušati da uhvati signal ukoliko je u pitanju letjelica. Sve i da ima signal jačine mobilnog telefona, teleskop će za manje od minut moći da ga registruje.

Izvor: Nezavisne novine