latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:29 ⇒ 19:30 | Autor: RTRS

Višegrad: Održano stručno predavanje o karcinomu dojke

Udruženje žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Aska" u saradnji sa opštinom Višegrad i Domom zdravlja organizovalo je predavanje o temi samopregleda i raka dojke, kako bi i na ovaj način ukazali na značaj pravovremenog otkrivanja ove opake bolesti.

Specijalista radiolog višegradskog Doma zdravlja Sonja Mitrašinović rekla je
da je broj oboljelih žena u porastu, da je među njima sve više žena mlađe životne dobi, te da je sve više žena koje se ljekaru javljaju u poodmaklom stadijumu bolesti.

"Ovu bolest možemo izliječiti samo ako se na vrijeme otkrije, zato su važni samopregledi dojke i ako se primijeti nešto odmah se treba javiti ljekaru za dalju dijagnostiku", navela Mitrašinovićeva.

Na stručnom predavanju organizovanom za žene zaposlene u opštini, Mitrašinovićeva je rekla da je stalna edukacija o ovoj temi veoma važna, ne samo za žene već i za muškarce, jer bolest pogađa i njih.

Ona je istakla da se ova predavanja održavaju i za učenike Srednje škole, te za zaposlene u različitim ustanovama.

Predsjednik Udruženja oboljelih i liječenih od raka dojke "Aska" iz Višegrada Svetlana Novaković navodi da se na sve načine, pa i ovakvim predavanjima mora podići svijest o samopregledu dojke, kako bi se smanjio broj oboljelih koji je u posljednjih nekoliko godina u porastu.

Udruženje "Aska" u Višegradu postoji 11 godina i ima oko 30 članova.

Izvor: SRNA