latinica  ћирилица
12/12/2017 |  19:30 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Mitropolit Hrizostom sa srpskim predstavnicima o očuvanju grobalja (VIDEO)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom večeras je u Sarajevu okupio predstavnike političkog rukovodstva Srba u institucijama BiH, kao i predstavnike srpskih udruženja u ovom gradu, sa kojima je razgovarao o sudbini srpskih grobalja u Kantonu Sarajevo i informacijama da kantonalna Vlada namjerava da uništi ili ukine 13.000 srpskih grobnih mjesta.
Eparhijski savjet - Foto: RTRS
Eparhijski savjetFoto: RTRS

U izjavi medijima nakon vanredne sjednice Eparhijskog savjeta mitropolit Hrizostom istakao je da je riječ o alarmantnim informacijama koje zahtijevaju hitnu reakciju.

"Htio sam da čujem Srbe iz Sarajeva šta kažu na takvo nešto i da vidimo koja su rješenja", rekao je mitropolit dabrobosanski.

Prema njegovim riječima, u saradnji sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom i Јevrejskom zajednicom biće pokušano da se razgovara sa kantonalnim vlastima o budućnosti, prije svega, grobalja koja pripadaju vjerskim zajednicama.

"Nećemo se miješati u javna groblja koja su u vlasništvu kantona, opština", precizirao je mitropolit Hrizostom, dodavši da je cilj da se spriječi mogućnost iskopavanja mrtvih zato što neko za održavanje njihovih grobnih mjesta nije platio osam ili 10 KM.

Navodeći da je ovo prvi sastanak ove vrste, mitropolit Hrizostom najavio je definisanje zaključaka o kojima će javnost biti informisana.

Kada je riječ o mogućnosti plaćanja zakupnina grobnih mjesta iz određenog fonda, mitropolit dabrobosanski rekao je da će biti učinjeno sve kako bi se obezbijedilo da grobovi znamenitih Srba, koji su svojim radom i zadužbinama zadužili i grad Sarajevo i Srpsku pravoslavnu crkvu, a nemaju potomaka, ne budu dirani i da se iz određenog fonda pokriju troškovi za održavanje njihovih grobnih mjesta.

Vladika Hrizostom apelovao je da Srbi vode računa o svojim pokojnima, naglašavajući da i groblja, među kojima i Groblje Svetog Marka, svjedoče o srpskoj tradiciji i veličini srpskog naroda u Sarajevu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da najava izmiještanja, prije svega srpskih grobova, nije tehničko, nego političko pitanje.

On je sastanak kod mitropolita Hrizostoma ocijenio dobrim modelom da se rješava ovo pitanje, budući da u instucijama Kantona Sarajevo nema dovoljan broj legitimnih predstavnika srpskog naroda koji mogu da definišu i zastupaju nacionalne interese.

Ocijenivši da je identitet srpskog naroda u Sarajevu posljednjih godina značajno urušen, Košarac je rekao da pitanje Sarajeva i sarajevskih Srba treba da bude zastupljeno i u najavljenoj zajedničkoj deklaraciji Republike Srpske i Srbije o zaštiti nacionalnog identiteta, kulturnog i istorijskog nasljeđa, te ćirilice s obzirom da se najveći egzodus srpskog naroda desio iz ovog grada.

"Јako je bitno da Srpska pravoslavna crkva bude uključena u jednu takvu radnu grupu koja treba da definiše tekst prijedloga", istakao je Košarac i dodao da je neophodno što prije naći rješenje za najave kantonalnih vlasti donesenih na temelju pozitivnih propisa, u čijem usvajanju nisu učestvovali legitimno izabrani srpski predstavnici.