latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:17 ⇒ 14/12/2017 | 07:39 | Autor: RTRS

Zbog malverzacija zemljištem, policija u teslićkom RUGIP-u. Budžet oštećen za 3,6 miliona KM (VIDEO)

Kriminalistička policija MUP-a RS izuzima dokumentaciju i saslušava službenike RUGIP-a u Tesliću zbog sumnje da su oštetili opštinski budžet i protivpravno pribavili oko 3,6 miliona mraka preduzeću "Promtes" iz Teslića. Sumnja se da su pojedinci iz RUGIP –a i opštine falsifikovali dokumentaciju, koja je poslužila Promtesu da dobije presudu protiv opštine Teslić, višemilionske vrijednosti.
Promtes Teslić - Foto: RTRS
Promtes TeslićFoto: RTRS

U teslićkom RUGIPU danas je bila policija koa provodi istragu o zloupotrebama službenog položaja i falsifikovanja isprava u slučaju preduzeća Promtes. To su potvrdili i u RUGIP-u u čijem saopštenju stoji da su pripadnici MUP-a izuzeli određenu dokumentaciju, te u prostorijama Područne jedinice Teslić obavili informativni razgovor sa postupajućim referentom u vezi sa predmetom “Promtes”.

Više detalja ne otkrivaju ni u policiji, ali kažu da rade po nalogu Okružnog tužilaštva u Doboju.

Danica Gnjatović, portparolka MUP-a ističe da za više lica zaposlenih u RUGIP-u Teslić i jednom privrednom preduzeću sa sjedištem u Tesliću, postoji osnov sumnje da su za ovo privredno društvo pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3,6 miliona maraka, te za isti iznos oštetili budžet opštine Teslić.

Promtes je tužio opštinu Teslić, i u sudskom postupku dokazao da je zemljište, koje je opština izuzela za gradnju izbjegličkog naselja, njihovo vlasništvo. Sud je presudio u korist Promtesa i naložio opštini da mu isplati više od 3,5 miliona maraka. Direktor Promtesa Radojica Todić, odbornik PDP-a , nije želio da komentariše slučaj. Da im je sve sumnjivo ukazivali su iz teslićke opozicije, dovodeći u spregu namjere Promtesa I pojedinaca iz opštinske uprave.

"Postojale su određene sumnje da tu nisu baš čista posla. Kolale su neke priče da je to sve dogovor između opštine i Promtesa i da se već tada znalo da, ukoliko sadašnja garniture vlasti pobijedi na izborima, da će Promtes da dobije tu odšetu i da će da im biti isplaćen višemilionski iznos", ističe Mišo Stojanović, odbornik SNSD-a u SO Teslić.

Ako ima kriminalnih radnji, to nema veze s nama, kažu u opštini Teslić i potvrđuju da su istražni organi ranije u vezi s presudom izuzeli određenu dokumentaciju i iz opštine. Presudu ne komentarišu, ali, dodaju da je moraju ispoštovati.

"Nažalost, ta odluka Vrhovnog suda je u značajnoj mjeri opteretila budžet opštine Teslić. Јedino što smo mogli uraditi  je da budžet ne dovedemo u potpunu blokadu i da napravimo reprogram obaveza koje će se izmiriti u više rata i u dužem vremenskom periodu", kaže Milovan Stanković, zamjenik načelnika opštine Teslić.

Tužbe protiv opštine Teslić zbog tog zemljišta preduzeće Promtes pokrenulo je 2004. Dokazali su da je zemljište njihovo vlasništvo i da opština nije mogla da ga izuzme za gradnju izbjegličkog naselja.

Da li je u tom dokazivanju bilo zloupotreba i falsifikovanja, pa i sprege s pojedincima iz opštinske uprave, pokazaće istraga.