latinica  ћирилица
16/12/2017 |  10:37 ⇒ 10:47 | Autor: RTRS

Pantone: Ultraviolet - boja iduće godine!

Institut Pantone svake godine bira boju koja će najbolje prikazati duh vremena nastupajuće godine i ono čemu ljudi teže.
Institut "Pantone" objavio boju za iduću godinu -
Institut "Pantone" objavio boju za iduću godinu

To ne bude uvijek boja koja je u trendu, mada uvijek prožima sve oblasti dizajna i prikazuje odraz globalnog raspoloženja potrošača. Presudna karakteristika na osnovu koje se bira boja godine je simbolika te boje.

Odlazeću godinu obilježio je zeleni šampion "Grineri", a konačno je objavljena i top boja za 2018. godinu.

Pantone je objavio da će to biti ultraviolet (183838), odnosno nijansa ljubičaste boje.

Upravo je to boja koju ćemo kroz 2018. gledati u trgovinama, našim ormarima, na ulicama...

Riječ je o intenzivnom i sjajnom purpurnom tonu koji prema Pantoneu upućuje na originalnost, pronicljivost i vizionarsko razmišljanje te koji nas upućuje na budućnost.

"Živimo u vremenu koje zahtijeva inovativnost i maštu. Kreativna inspiracija je usko povezana sa Pantone 1803838 ultraviolet nijansom, ljubičastoj na bazi plave, koja podiže naše svjesno stanje i potencijal na viši nivo. Od istraživanja novih tehnologija i veće galaksije, do umjetničke ekspresije i duhovne reflekcije, intuitivna ultraljubičasta će osvijetliti put ka onome što tek slijedi", rekla je Leatris Ajzman, glavni urednik Pantone Instituta.

To je boja koja je bila prava muza za mnoge umjetnike poput DŽimija Hendriksa, a podsjeća na tajnovitost, noć, meditaciju i mir.

A kako poručuju iz Pantonea, ova duboka nijansa ljubičaste izabrana je jer evocira originalnost, genijalnost i vizionarsko razmišljanje.

Izvor: Agencije