latinica  ћирилица
20/12/2017 |  10:35 ⇒ 10:40 | Autor: RTRS

Čaj od breze izbacuje kamen iz bubrega

Čaj je narodni lijek za liječenje reumatizma, reumatoidnog artritisa i gihta, može da se pije i pomiješan sa koprivom i listom crne ribizle.
Breza          (Foto:Shutterstock) -
Breza (Foto:Shutterstock)

Breza je simbol ruskog prostranstva, a hiljadama godina se koristi u narodnoj medicini.

Ona je provjeren biljni lijek za urinarne infekcije, narodni eliksir za kamen u bubregu i reumatizam. U rano proljeće sakuplja se i sok koji se dobija bušenjem drveta.

Čaj od breze omiljeni je narodni lijek za lečenje reumatizma, reumatoidnog artritisa i gihta. Može da se pije i pomiješan sa koprivom i listom crne ribizle. Јak čaj od brezovog lišća koristi se i kao losion protiv peruti i opadanja kose.

Brezovom korom i katranom narod leči bradavice, ekceme i psorijazu. Istraživanja betulinske kiseline iz breze pokazala su da ona deluje i na HIV. Osobe koje pate od srčanih tegoba i koje su alergične na aspirin i polen ne treba da upotrebljavaju brezu. Ne preporučuje se ni trudnicama.

Recept za čaj:

Dvije supene kašike mladog brezovog lišća preliti sa pola litre hladne vode. Kada provri, kuva se dva minuta, pa sklanja i stoji pokriveno pola sata. Kada se procijedi na vrh noža se doda soda bikarbona. Tokom dana se piju manji gutljaji.

Izvor: Novosti