latinica  ћирилица
20/12/2017 |  11:04 ⇒ 11:06 | Autor: RTRS

Nastavlja se eksperimentalni projekat liječenja vodom Gubera

U srebreničkom Domu zdravlja iduće godine biće nastavljen eksperimentalni projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom Gubera sa izvorišta iznad ove varošice, započet 2016. godine.
Ljekovita voda Guber sa izvorišta iznad Srebrenice - Foto: SRNA
Ljekovita voda Guber sa izvorišta iznad SrebreniceFoto: SRNA

Sredstva za rad medicinskog tima koji će realizovati ovaj projekat i liječiti pacijente korištenjem ove ljekovite vode obezbijedila je lokalna zajednica.

Prema riječima Radomira Pavlovića, jednog od ljekara koji sprovode ovo liječenje, stručni medicinski tim obavljaće preglede i određivati terapiju vodom Gubera onim pacijentima za čije liječenje se smije i može koristiti ta voda, a te usluge će biti pružane svake subote.

Cilj je da se oživi ovakav način liječenja, te korišćenje ljekovite vode u medicinske svrhe i na ovaj način organizuje sve do oživljavanja rada Banje Guber.

Pavlović je rekao da je u toku pilot-projekta utvrđeno da liječenje određenih oboljenja ovom vodom daje dobre rezultate, te da se kvalitet vode nije promijenio od prestanka rada banje i stručne primjene te vode u liječenju prije 15 godina.

"Voda Guber jača ćelije organizma, poboljšava mu otpornost i štiti od mnogih bolesti koje nastaju usljed opadanja imuniteta", objasnio je Pavlović.

On je istakao da postoji interes pacijenata iz BiH i Srbije za liječenje ovom ljekovitom vodom.

Prema njegovim riječima, cilj ovog projekta jeste da se, osim liječenja oboljelih od određenih vrsta bolesti, promovišu njena upotreba i ljekovitost u liječenju uz stručni nadzor i praćenje promjena zdravstvenog stanja pacijenata redovnim laboratorijskiom analizama njihovih zdravstvenih parametara.

Ljekari Almir Pašagić i Radomir Pavlović realizovali su pilot-projekat liječenja ovom vodom 2016. godine i utvrdili da su kod 200 pacijenata obuhvaćenih ovim liječenjem rezultati bili vidljivi, a zdravstveno stanje pacijenata se poboljšalo, dok su potpuno izliječeni neki pacijenti koji su imali probleme sa anemičnošću, nekim kožnim i sinusnim oboljenjima.

Za iduću godinu najavljena je promocija rezultata rada ovog medicinskog tima i liječenja vodom Gubera.

Izvor: SRNA