latinica  ћирилица
20/12/2017 |  11:05 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Ukleto selo čije se ime ne izgovara na glas

Ovo je mjesto toliko ukleto da ga čak ni u njegovoj domovini, Italiji, ne žele izgovoriti na glas, već samo kažu "ono selo", a čak vas ni tamošnja policija, ako ustrašeni pritisnete papučicu gasa dok prolazite onuda, neće kazniti zbog prebrze vožnje. Јer, oni znaju...
Selo Kolobraro (Foto: meteoweb.eu) -
Selo Kolobraro (Foto: meteoweb.eu)

Priča o prokletstvu je stara koliko i sam grad Kolobraro, a vezana je uz značenje riječi 'coluber', što na latinskom znači zmija, koju se u mnogim kulturama smatraju simbolom zla.

Iako se priča o prokletstvu prenosila vijekovima, oživjela je tek u prvoj polovini 20. vijeka, kada su je probudili jedan advokat i vještica. Bijađo Virđilio je bio uspješan advokat koji nikad nije izgubio slučaj, i imao je mnogo neprijatelja. Јednog dana na sudu je, u žaru govora rekao: 'Ako ne govorim istinu neka ovaj luster padne'.

I luster je pao. Iako niko tom prilikom nije povrijeđen, njegovo ime postalo je sinonim za loš znak i dodao je još negativne reputacije već ozloglašenom Kolobraru, piše Bi-Bi-Si.

Virđilio i njegovi nasljednici ubrzo su napustili grad. Nakon tog slučaja, jedan antropolog je stigao u grad u potrazi za 'dobrom vješticom' - za što je vjerovao da može skinuti urok 'zlog oka'. Susreo je mršavu staricu opečenu od sunca, dubokih bora, i pomislio je kako je napokon pronašao pravu osobu.

Ali, umjesto toga, i on i čitav njegov tim saradnika počeli su za vrijeme posjeta ovom gradu doživljavati potpuno neobjašnjive nesreće. Otada se Kolobraro navodi kao glavno vještičje gnijezdo, ali Elena di Napoli, koja je potomak spominjane starice, tvrdi da njena prabaka nije bila vještica. 'Tek stara žena koja je možda izgledala kao vještica'.

Ipak, to nije spriječilo priče o "masciareama", vješticama koje su tokom 1950-ih svojim magičnim moćima vladale selom i donosile nesreću kome god bi poželjele.

Neke od najgorih priča odnose se na bacanje uroka na trudnice, koje su svojim grijesima priskrbile nesreću svojoj djeci - navodno je u Kolobraru postojalo više slučajeva beba koje su se rađale s dva srca, tri plućna krila...