latinica  ћирилица
22/12/2017 |  10:39 | Autor: RTRS

Na ratištima boravilo ili još boravi 280 državljana BiH

Prema podacima Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ od izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku na tom području boravilo je ili još boravi blizu 280 državljana BiH.

"Sve osobe koje su boravile na navedenom području i vratile se u BiH bile su predmet rada Sipe i prema njima su preduzimane odgovarajuće mjere i radnje. Sipa nastoji preventivno djelovati pa su određene osobe spriječene da odu u Siriju", potvrđeno je za portal "Kliks" iz ove Agencije.

Iz Sipe podsjećaju da su u proteklom periodu realizovali više akcija kodnog naziva "Damask" u okviru kojih je uhapšen veći broj osoba koje se dovode u vezu s organizovanjem, finansiranjem, vrbovanjem i odlascima državljana BiH na ratišta u Siriju i Irak.

"Istovremeno, zbog krivičnih djela u vezi sa odlaskom na strana ratišta i nezakonito pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, podignute su optužnice protiv 20 osoba", naveli su iz Sipe.

"Sedam optuženih sporazumno je priznalo krivicu za odlaske na strana ratišta Sirije i Iraka. Do sada su svi osuđeni i nema oslobađajućih presuda. Najveću kaznu, od sedam godina zatvora, dobio je Husein Bosnić", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH naveli su da su na području Sirije i Iraka krajem 2015. godine boravile ukupno 52 žene i blizu 70 djece iz BiH i prema njihovim informacijama nije zabilježen nijedan povratak žena i djece u BiH sa stranih ratišta.

S druge strane, vojno-politički analitičar Hamza Višća tvrdi da se u BiH vratio znatan broj žena i djece učesnika ratnih dejstava na prostoru Sirije i Iraka.

"Među analitičarima je prisutan podatak da se u BiH vratilo blizu 20 žena i dvostruko više djece. Uglavnom su se vratile s muževima koje su nadležni organi vlasti procesuirali. Negdje se spominje podatak, nisam bio u prilici da ga provjerim, da se vratila i žena čiji je muž poginuo u borbenim dejstvima", tvrdi Višća.

On ističe da, za razliku od žena iz zemalja EU koje su većinom išle da bi učestvovale u borbenim dejstvima, žene iz BiH su odlazile kao podrška muževima, te da je najmasovniji odlazak žena zabilježen 2014. i 2015. godine kada je teroristička organizacija "Islamske države" pozvala regrutovane borce da dođu sa suprugama.

Višća smatra da je svima koji su živjeli u zoni ratnih dejstava po povratku pružena psihološka pomoć, ali da BiH nije ozbiljno shvatila izazov koji sa sobom nose povratnici s ratišta, bilo da se radi o muškarcima, ženama ili djeci.

Izvor: Srna