latinica  ћирилица
23/12/2017 |  18:24 | Autor: RTRS

Kako jednostavno smršati i usporiti starenje?

Biolozi tvrde da je moguće izbjeći pojavljivanje bora i drugih znakova starenja.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Proces starenja može da se prekine ili čak zaustavi na neodređeno vrijeme, saopštili su naučnici sa Univerziteta Viskonsin Medison.

Ključ toga je, prema riječima genetičara, u metabolizmu. Naime, smanjenje količine unijete hrane za 25 odsto pomaže kod usporavanja nekih aktivnih procesa u ljudskom tijelu.

Nutricionisti su utvrdili da idealna dnevna doza, koja može da pobijedi starenje i istovremeno skine suvišnu težinu, iznosi 1.875 kalorija za muškarce i 1.500 za žene.

Pritom, "dijeta protiv starenja" ne nanosi štetu organizmu. Pravilno planiranje konzumiranja hrane i djelimično gladovanje omogućava da se zadrži unos hranljivih materija i izbjegne nedostatak vitamina u organizmu.

Naučnici su izračunali da pravilna ishrana i pravilno doziranje proizvoda koji ulaze u organizam mogu da uspore proces starenja i produže život čovjeka za 5 do 10 godina, navodi Sputnjik.

Druga važna karakteristika ove dijete je trening imunog sistema organizma, čija aktivnost omogućava da se bolje bori sa bolestima.

Izvor: B92