latinica  ћирилица
24/12/2017 |  16:33 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Ugrađeno vještačko mehaničko srce 43-godišnjem pacijentu (VIDEO)

Tim ljekara Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", prvi u regionu, nedavno je ugradio kompletno vještačko mehaničko srce 43-godišnjem pacijentu koji bez ove intervencije, čekajući transplantaciju, ne bi mogao da preživi. Vodeća zdravstvena ustanova u Srbiji Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje sarađuje sa Kliničkim cetrom Banjaluka, a nedavno je potpisala ugovor i sa Medicinskim fakultetom.
Vještačko srce - Foto: RTRS
Vještačko srceFoto: RTRS

Ovom revolucionarnom intervencijom koja predstavlja ogroman iskorak srpske hirurgije, pacijent sa izraženom slabošću srca, dobio je dragocjeno vrijeme dok se ne pronađe odgovarajući organ za transplataciju, a Institut "Dedinje" svrstao se u sam vrh svjetskih ustanova koje su ugradile mehaničku srčanu potporu. 

"Odlično, sada eto.Nadamo se samo da se što prije nađe odgovarajuće srce jer je ovo samo privremeno rješenje", kaže pacijent Zoran Milićević.


"Radi na principu mehaničkom gdje se pod pritiskom ubacuje vazduh i na taj način se pomijera membrana koja istiskuje krv iz vještačke lijeve i desne komore. U suprotom se pravi vakum pa se krv usisava u tu komoru ", rekao je kardiohirurg, Aleksandar Nikolić.

Hirurzi koji se cijeli život spremaju za ovakav zahat specijalno su edukovani u Njemačkoj, a ugradnjom srca Institut "Dedinje" i Srbija uključili su se u zvaničnu prezentaciju svjetskog proizvodđača mehaničkog srca "Sunkardija". Vještačno srce koje košta oko 200.000 evra donacija je proizvođača.

"Mi jako dobro pripremimo i studiozno pripremimo plan za liječenje pacijenta i sve ono znanje iz cijelog tima crpimo i grupišemo u jednu sinergiju da bi najbolje rješenje ponudili pacijenetu", kardiohirurg Saša Borović.

Na "Dedinju" je prvo, parcijalno vještačko srce, urađeno još daleke 1995.godine. Ukoliko se nađe odgovarajući organ, tim ljekara je spreman da uradi i transplataciju srca.
" Evo poslije 17 godina apsolutno smo spremni da nastavimo transplataciju organa i zato je ta velika pažnja naših pacijenata ali i stručne i laičke javnosti usmjerena prema Institutu Dedinje", Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje" 
"Do sada su sazananja da  mogu da dožive šest godina na ovome aparatu ali mi se nadamo da ćemo prije toga naći organ za našeg bolesnika i da će on moći da se vrati u potpuno komotan i normalan život kao prije, mada i sa ovim može da vrlo komotno živi", naveo je kardiohirurg  Aleksandar Nikolić. 

Sa mehaničkim vještačkim srcem pacijent može normalno da živi šest godina, a u Institutu "Dedinje" nadaju se da će 
uskoro pronaći odgovarajući organ za transplataciju pacijentu Zoranu Milićeviću.