latinica  ћирилица
27/12/2017 |  08:59 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Iznenadićete se- ovo je sirće koje hvale ljekari!

Iako se kod nas najviše koriste alkoholno i jabukovo sirće, sirće od borovnice je veoma zdravo i - potcijenjeno.
Borovnice (Foto: gourmandistan.com) -
Borovnice (Foto: gourmandistan.com)

Sirće od borovnica bogato je hemikalijama koje bi mogle da pomognu u borbi protiv demencije, smatraju stručnjaci. Utvrđeno je i da ovo je ovo sirće zbog svojih sastojaka dobro za kratkoročno pamćenje.

Istina, eksperiment kojim je dokazano da ovo sirće dobro utiče na pamćenje sproveden je na laboratorijskim miševima, ali s obzirom na to koliko su borovnice dobre za zdravlje, ni sirće od tog voća ne može da bude pogrešan izbor.

Kada je riječ o eksperimentu, miševi kojima je davano sirće od borovnica imali su više proteina u nervnim ćelijama, kao i više supstance koja se vremenom uništava kod pacijenata oboljelih demencije.

Naučnici iz Јužne Koreje nadaju se da ovo sirće isto djeluje i na čovjeka. U svakom slučaju, ovo je veoma važno otkriće jer se procjenjuje da od demencije boluje oko 50 miliona ljudi, a prema procjenama stručnjaka, 2030. godine će ih biti 75 miliona.

Za sada nema lijeka za tu bolest, zbog čega je bilo šta što može da uspori napredovanje demencije ili da posluži kao prevencija - dragocjeno.

Izvor: Mondo