latinica  ћирилица
27/12/2017 |  13:33 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Zbog ovih grešaka roditelja djeca su stalno bolesna!

Nastojanje roditelja da stalno štite dijete, bilo od hladnoće, te da ne prljaju ruke, da ne izlaze napolje kada pada kiša, duva vjetar i slično... nema kraja.
Ne drži djecu u staklenom zvonu (foto: patrologija.com) -
Ne drži djecu u staklenom zvonu (foto: patrologija.com)

Prevelika briga za zdravlje mališana, posebno na ovdašnjim prostorima, u suprotnosti je s ponašanjem roditelja u 
zapadnim zemljama, na što ovdje gladamo sa čuđenjem.

Zapravo, poznato je da je najbolji način da se djetetu izgradi imunitet dozvoliti mu kontakt sa većinom potencijalnih izvora zaraze - prašinom, blatom, pijeskom, prljavim rukama... Čuvanjem djeteta u gotovo sterilnom okruženju ima za posljedicu slabljenje imuniteta!

Moramo da ih očeličimo

- Današnju djecu treba očeličiti. Mi smo kao mali išli bosi, roditelji nas nisu non stop preoblačili, pa čak ni kada se pokvasimo, niti su nam prali ruke čim ih uprljamo. Zapadni svijet u odnosu na nas je mnogo liberalniji po ovom pitanju - priča pedijatar Dejan Јonev.

Kaže da danas roditelji djecu drže pod staklenim zvonom i da to nikako nije dobro. Normalno je da žele da ih zaštite, ali djeca moraju da imaju kontakt sa bakterijama jer će jedino tako njihov imunološki sistem umjeti da ih prepozna, a potom i uništi.

To se posebno može vidjeti zimi u zemljama kao što su Švedska, Danska ili Island, što je za ove prostore nepojmnjivo. Nizovi kolica za bebe poređanih na trotoaru ispred kafića i restorana, dok napolju vije snijeg ili šiba vjetar, normalna je pojava u ovim zemljama.

Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihovi potomci spavaju ušuškani na temperaturama ispod nule. I kada su kod kuće, za popodnevnu bebinu dremku roditelji će kolica iznijeti na terasu, kako beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom sjevernom vazduhu. Iza ove prakse stoji popularno ubjeđenje da boravak na svježem vazduhu čini djecu otpornijom na viruse i prehlade, a da boravak u zatvorenom prostoru nije zdrav i povećava mogućnost zaraze.

Pretopljavanje ne znači i zdravlje

- Prva greška koju roditelji prave jeste što bebe pretopljavaju, jer misle da su sklone prehladama. To je potpuno pogrešno. Upravo je suprotno. Bebe su osjetljive na pretopljavanje. Ne treba ih uvijati i dodatno pokrivati, oblačiti im čarape i stavljati kape, pogotovu ako su u kući, a porostorija u kojoj borave ne treba da bude toplija od 22 stepena. U supriotnom, može doći do oštećenja termoregulacionog sistema, zbog čega će kasnije takvo dijete biti zimogrožljivo i sklono prehladama - objašnjava Јonev.

Pretjerivanje u održavanju higijene prostora

Ovo može da dovede do poremećaja bebinog imuniteta i doprinose nastanku alergija, astme i ekcema. Naravno, održavanje higijene veoma je važno, ali to ne znači da čovjek treba da živi u potpuno sterilnoj sredini. Savremena sredstva za higijenu doprinijela su iskorenjivanju mnogih bolesti, ali ako se pretjeruje, sredina u kojoj dijete živi postaje "okidač" za nastanak imunoloških poremećaja.

- Kako će djeca da steknu imunitet ukoliko je sve oko njih sterilno. Tu se podrazumijeva kada im padne nešto na pod ili kada neće djecu da šalju u vrtić da ne bi bila stalno bolesna. Roditelji nikako da shvate da se na taj način stiče imunitet, jer ako se u vrtiću ne susretnu sa infekcijama, biće to onda u školi - ističe doktor.

Naime, svaki put kada dijete dođe u kontakt sa bakterijom ili virusom, njegov imunološki sistem počne da proizvodi antitijela koja će naredni put prepoznati "uljeza" i obračunaće se sa njim. Međutim, da bi do toga došlo, bakterija mora da uđe u bebin organizam što u pretjerano čistoj sredini nije moguće.

Neka se igraju u blatu

Doktor kažu da razumiju roditelje koji se boje da puste dijete da se isprlja i dođe u dodir sa raznim mikrobima, ali da je to ipak dio odrastanja, pa zato preporučuju da dopustimo djetetu da se isprlja i tako ojača imuni sistem.

Zato im savjetuje da puste decu da pipnu blato, drveće, biljke, insekte. Da im dopuste da naprave pitu od blata i vode, pa i ako slučajno djelić stave u usta, ne treba paničiti, jer kad jednom osjete gorak ukus, neće više poželjeti da to rade.

Druženje sa životinjama

Bebe i nešto starija djeca treba da se igraju sa psom, i ne treba ih stalno sklanjati od životinje. Ukoliko se pas redovno vodi kod veterinara, nema potrebe za brigu, a bojazni nema ni ako pas poliže dijete. Istraživanja su pokazala da se na ovaj način smanjuje rizik od astme i alergija kod djeteta, a ono uči da vole životinje. Ne perite im ruke odmah.

Izbjegavajte antibiotike

Izbjegavati antibiotike kada je to moguće, jer oni ubijaju loše, ali i one dobre, potrebne bakterije. Prekomjerna upotreba antibiotika može da dovede do pojave astme, alergija, gojaznosti, dijabetesa i ostalih bolesti. Ovo takođe, može da stvori otpornost loših bakterija na antibiotik, i da negativno utiče na imuni sistem deteta.

Izvor: Agencije