latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:07 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

Hrana iz mikrotalasne je bezbjedna, ali ima manje vitamina

Mikrotalasna rerna omogućava da se hrana iz zamrzivača odledi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca. Ona hrani ne dodaje ništa osim toplote.

"Mikrotalasna je bezopasna po zdravlje", kaže Margret Morlo, stručnjak za ishranu, a to potvrđuje i Ina Steljes iz njemačke Agencije za zaštitu od zračenja.

Teoretski, mogli biste se osloniti samo na mikrotalasnu za podgrijavanje svih napitaka i hrane svaki dan. Ali ipak postoje izuzeci. Na primjer, u ishrani nam je potrebno svježe voće i povrće, pa ako mislite da bi se ono moglo zalediti i potom odlediti u mikrotalasnoj uz zadržavanje svih vitamina - griješite.

"Mnogi vitamini su osjetljivi na temperaturu", kaže Margret Morlo.

Temperatura, svjetlo i kiseonik smanjuju sadržaj vitamina. Maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 odsto, a folati i vitamin C mogu i potpuno da se unište zagrijavanjem.

"Elektromagnetni talasi izazivaju velike oscilacije, posebno u molekulima vode u hrani", kaže Margret Morlo. Te oscilacije proizvode toplotu, pa se namirnice sa većim udjelom vode brže zagriju od suve hrane.

Važan je i izbor prave posude za podgrijavanje.

"Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrotalasne pećnice, ali porculan i staklo su takođe dobri", kaže Anabel Oelm, iz savjetodavnog centra za potrošače u Bremenu.

"Nikad se ne smiju koristiti plastične posude od melamina", ističe Andreas Hensel, iz njemačkog Instituta za procjene rizika, vladine agencije koja daje savjete o sigurnosti hrane.

Melamin zagrijavanjem može da počne da otpušta formaldehid, koji je štetan za zdravlje, u hranu. Oelman ističe da mikrotalasna rerna često neravnomjerno zagrije hranu.

Najbolje je ostaviti hranu da stoji par minuta poslije podgrijavanja, kako bi se toplota ravnomjerno rasporedila, kaže Margret Morlo.

"Sigurnosni mehanizmi omogućavaju da van rerne bude vrlo malo zračenja za vrijeme njenog rada", kaže Steljes. Malo zračenja kod ispravnih pećnica može i da "iscuri", ali ono nije opasno po zdravlje.

Kao mjera predostrožnosti preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Zato njemačko Društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da djeca ne stoje pred mikrotalasnom ili blizu nje dok se podgrijava hrana.

Izvor: B92