latinica  ћирилица
02/01/2018 |  18:05 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Kultna filmska ostvarenja u digitalnom formatu (VIDEO)

U narednih godinu, deset kultnih filmskih ostvarenja koja su obilježila srpsku i regionalnu kinematografiju, biće digitalno restaurirana, i spremna za ponovno prikazivanje u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Prvi restaurirani film "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, iz 1980-te, u produkciji "Centar filma", prema mnogima je najbolji srpski film 20-og vijeka.
Digitalizacija filmova - Foto: RTRS
Digitalizacija filmovaFoto: RTRS

Digitalizacijom, kultni srpski filmovi dobivaju novo ruho i postaju "umiveni". Taj složeni proces podrazumijeva skeniranje negativa, pregledavanje svakog njegovog dijela, čišćenje, tonsku restauraciju i spajanje slike i zvuka.

"Iza nas su mjeseci priprema, ali i realizacije ovog dragocjenog posla čiji je rezultat klasični srpski film, kvalitetne slike i tona, onakav kakvog ga dugujemo svima koji su ga stvarali  voljeli da gledaju , ali rekao bih prije svega onima koji će se prvi put susresti sa tim pokretnim slikama koje predstavljaju srpsku kulturnu baštinu", naveo je direktor Јugoslovenske kinoteke Јugoslav Pantelić.

Filmovi koji će biti restaurirani dobili su status srpskog kulturnog dobra od velikog značaja.

"Preduslov svake digitalne restauracije podrazumjeva da smo u posjedu negativa filma koji se po zakonu čuva u arhivu jugoslovenske kinoteke", dodao je Pantelić.

Digitalizacijom kultna ostvarenja nastavljaju novi filmski život.

U narednom periodu mislim da ćemo imati svih 100 filmova koji su nagovješteni u ovoj digitalizovanoj formi. To će omogućiti prvo njihovu zaštitu, omogućiće da se prikazuju u sredinama koje nemaju neke posebno naglašene potencijale, kao što su velike sale", istakao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.
Digitalizacija omogućava da klasici filmske produkcije uz koje su mnoge generacije odrastale i čije se poznate replike citiraju i pamte, budu dostupni i nekoj publici koja ima priliku da se prvi put susretne sa briljantnim filmskim ostvarenjima . Prvi među digitalizovanim filmovima je "Ko to tamo peva".

"Prošle godine upravo u ovo vrijeme u izboru 100 najboljih filmova 20. vijeka koji je sprovela Јugoslovenska kinoteka ovo remek djelo Slobodana Šijana nastalo 1980.godine u produkciji Centar filma dobilo je već više puta potvrđeni status najboljeg srpskog filma 20.vijeka , a među 100 najboljih filmova našlo se 27 filmova iz naše produkcije, dakle više od jedne četvrtine", naglasila je direktorka Centar filma Јadranka Blanuša.

U okviru projekta digitalizacije biće očuvani i zaštićeni filmovi, između ostalih, Živojina Pavlovića, Gorana Markovića , Živka Nikolića i Srđana Karanovića.