latinica  ћирилица
03/01/2018 |  10:31 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Vulin: Neće biti "Dejtona 2", ni "Dejtona 3"!

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da nema nikakve potrebe da se mijenja Dejtonski sporazum i da se ne treba igrati sa tako ozbiljnim stvarima.
Aleksandar Vulin - Foto: TANЈUG
Aleksandar VulinFoto: TANЈUG

"Nema `Dejtona dva`, nema `Dejtona tri`. Ima samo Dejton koji je potpisan. Dejton na osnovu koga funkcioniše BiH. Dejton na osnovu koga postoji Republika Srpska sa jasno određenim nadležnostima, a Srbija je garant tog sporazuma", naglašava Vulin.

On navodi stav Srbije da promjena Dejtona ne bi poboljšala život u BiH i ponavlja da je za Beograd prihvatljivo sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta.

"Bez toga, bilo ko sa strane ne bi smeo ni da pokuša da nameće `Dejton dva` ili bilo koji drugi Dejton. A, ako bi se to pokušalo, naići će, siguran sam, na otpor svih naroda i entiteta, pa i Srbije/ kao zemlje garanta Dejtonskog sporazuma", naglašava Vulin i poručuje:

"Nemojte se igrati sa tako ozbiljnim stvarima. Mir u BiH za nas je od najvišeg značaja i učinićemo sve da se sačuva".

Govoreći o saradnji u oblasti namjenske industrije Srbije sa Republikom Srpskom, Vulin navodi da se radi na tome, konkretno sarađuje i da je Srbija veoma zainteresovana za kapacitete odbrambene industrije Srpske. On napominje da je nedavno imao zadovoljstvo da obavijesti predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijera Željku Cvijanović o potpisivanju ugovora vrijednog više od 2,35 miliona evra za remont motora specijalne namjene iz Srbije u Vazduhoplovnom zavodu "Orao" u Srpskoj i još oko 588.00 evra u Fabrici specijalnih motora Pale.

"Smatramo da tu imamo i dobre ljude i kapacitete. Potrebna je svaka pomoć da se nakon decenija zanemarivanja i pljačkaških privatizacija i svega što je pogodilo ovaj region sve to stavi ponovo u pogon i funkciju", ističe Vulin i pojašnjava:

"Na konkretnim primerima smo u stanju da obezbedimo konkretne poslove, zaradu i sve ono što je nama bitno. Ovo je i način da kažemo koliko nam je stalo do Republike Srpske i kada kažemo da smo spremni da pomognemo Srpsku na svaki način - evo, ovo je jedan od tih načina".

Kada je riječ o zločinima nad Srbima u BiH koje su počinili državljani Srbije iz Raške/Sandžaka bošnjačke nacionalnosti, Vulin je rekao da se Srbija bavila svima za koje ima takva saznanja, bez obzira na njihovu nacionalnost i gdje su zločini počinjeni.

"To je pitanje za Ministarstvo pravde, ali načelno kažem - ko god da je počinio bilo kakav zločin, može da računa da će ga pravda stići kada je Srbija u pitanju", zaključio je Vulin.

Izvor: SRNA