latinica  ћирилица
03/01/2018 |  12:22 | Autor: RTRS

Zašto nam stalno curi nos, a nismo prehlađeni?

Posebno su tome sklone osobe koje pate od astme ili ekcema, a kod pojedinaca iz nosa dnevno "iscuri" i između 300 i 400 mililitara tečnosti, prenosi Science Alert.
Foto: Ilustracija -
Foto: Ilustracija

Dr David King, profesor sa Univerziteta Kvinslend, objasnio je da niske temperature aktiviraju prirodan mehanizam čija je svrha da zagrije i ovlaži vazduh koji udišemo prije nego što on dospije u pluća, kako pritom ne bi došlo do iritacije ćelija.

"Kada dišemo na nos, a spoljna temperatura je ispod nule, vazduh na izlasku iz nosnog kanala na putu prema plućima najčešće dosegne temperaturu od 26, a ponekad i 30 stepeni. Vlažnost je u tom trenutku već oko sto posto, bez obzira na to koliko je vazduh koji udišemo hladan. To dokazuje u kojoj mjeri nos efikasno garantuje da vazduh koji udišemo u pluća tamo dospije topao i vlažan", objasnio je.

Hladan i suh vazduh stimuliše nervne završetke u nosu koji šalju poruku mozgu, a taj važni organ na poruku reaguje na način da pojača cirkulaciju u nosu. Reakcija nosa na hladnoću djelimično je refleksna reakcija nerava. Pritom prošireni krvni sudovi zagrijavaju vazduh koji prolazi preko njih na putu prema plućima.

Dr King ističe da je curenje iz nosa prirodna fiziološka pojava te kaže kako je "pojačano lučenje vodenog iscjetka neophodno da bi se poboljšalo vlaženje i pročišćenje vazduha u hladnom okruženju".

Izvor: B92