latinica  ћирилица
03/01/2018 |  12:59 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Tomislav Kovač: Bosić, Mektić i Obren Petrović sarađuju sa stranim službama

Ratni general policije Republike Srpske, Tomislav Kovač, u današnjem novom pismu Glavnom odboru SDS - a, koje je u posjedu RTRS - a, proziva ovu stranku i njene čelnike da se javno izjasne o navodnim kriminalnim radnjama Kovača i progovore o pojedinim aferama.
Tomo Kovač - Foto: RTRS
Tomo KovačFoto: RTRS

Kovač je pozvao i Dragana Mektića i Obrena Petrovića da, na poligrafu, objasne svoj odnos sa DŽuvom, kao i sa jednom "ozbiljnom stranom službom". Ocijenio je i da Mektić u potpunosti sprovodi ideje Bakira Izetbegovića u realizaciji projekta unitarizacije BiH i rušenja Republike Srpske.

Obraćajući se članovima Glavnog odbora SDS - a, Kovač navodi da njegova reakcija na kvalifikacije, koje protiv njega stižu iz SDS - a, nije potez očajnika koji se uplašio optužnice za navodne ratne zločine. Podsjeća da, "za razliku od onih koji danas služe Bakira Izetbegovića", nije želio da u maju 1992. godine popusti pred ultimatumom Alije Izetbegovića koji je od njega, preko Vladimira Srebrova jednog od prvih osnivača SDS - a, tražio da muslimanskim snagama preda Ilidžu.

"Јa sam prvi koji je otkrio 1992. izdajničko djelovanje Momčila Perišića što, na žalost, generel Mladić nije mogao da povjeruje sve dok se nije našao u Hagu. Mnogo je bilo izdaja i podvala srpskom narodu u ratu ali tada smo imali naše službe i Radovana Karadžića, što danas nemamo. Ta je mene muka natjerala da govorim o srpskim zabludama i izdajama što je izazvalo revolt i paniku kod nesrba ", ističe Kovač u pismu koje je uputio Glavnom odboru SDS - a.

Govoreći o pojedinim aferama, Kovač poziva Milovana Bjelicu da se izjasni o tome da li je "Sprind - pekara" iz Rajlovca poslije Dejtona premještena na Sokolac a članove SDS - a, Dragana Ostojića i Šehovca, da se izjasne li su u njegovoj pekari u Crnoj Gori ikada vidjeli bilo šta što potiče iz Rajlovca.

Govoreći o a"feri Golf", on poziva Simu Tuševljaka i Gorana Madžara da kažu šta su otkrili tokom istrage krim - policije koje je vođena 1992. godine. Osim toga, ističe da bi se kao svjedok u ovom slučaju trebao naći i neko iz Kriznog štaba Vogošće, do avgusta 1992 godine, u vrijeme kada je Kovač bio na funkciji načelnika ovog Štaba. Uputio je i poruku Draganu Mektiću da ima problem sa geografijom jer ne zna da se TAS nalazio u Vogošći.

Kovač je pozvao i Mladena Bosića da kaže ko mu plaća karte iz Dubrovnika i da razjasni karakter svog odnosa sa Nikom Lozančićem. Napominje da posjeduje podatke o Bosiću koje je dobio u stranim sluzbama od onih "koji vole srpski narod".