latinica  ћирилица
03/01/2018 |  15:10 ⇒ 04/01/2018 | 08:21 | Autor: RTRS

Duraković pokušava da podigne tenzije u Srebrenici? (VIDEO)

Za 9. januar, kada Srpska slavi Dan Republike, Ćamil Duraković, predstavnik Pokreta "Odgovor" u Srebrenici sazvao je skup probošnjačkih udruženja, o građanskim slobodama povratnika.
Srebrenica, udruženja - Foto: RTRS
Srebrenica, udruženjaFoto: RTRS

Za Srbe u Srebrenici, to je provokacija i pokušaj destabilizacije.

Klasična provokacija i pokušaj podizanja novih tenzija u Srebrenici - ovako načelnik Mladen Grujičić komentariše najavu Ćamila Durakovića da u ovoj opštini 9. januara organizuje skup.

- Sve je usmjereno protiv Srpske, Dana Republike i srpskog naroda. Ono što treba Bošnjacima, a nije učinjeno, jeste otvaranje novih radnih mjesta - kazao je Grujičić.

Duraković tvrdi da nije riječ o provokaciji, ali da održavanje skupa 9. januara ima simboliku. U RS, kaže, živi 150.000 nesrba, koji imaju pravo da se okupljaju i izražavaju svoju volju.

- Inicijativa koja nema za cilj provocirati nikoga, a o devetom januaru rekao je ustavni sud i donio odluku - navodi Duraković.

O 9. januaru sve je rečeno na referendumu, odgovara Grujičić.

Ipak za Durakovića, ovaj praznik je nelegitiman, a organizovanje ovog skupa legitimno pravo.

- Demokratski, legalno, i to je naše pravo. Ipak, složićete se da svaki narod u BiH ima pravo da proslavlja i slavi dan koji želi. Јe li tako? Pa nemam ništa protiv toga, ovdje nije riječ o narodu nego o institucijama. Ne može se desiti da enitet negira državu i presudu ustavnog suda BiH - navodi Duraković.

Za potpredsjednika SO Radomira Pavlovića ovo je predizborni skup u kome Duraković želi da se pozicionira poznatim stavovima destabilizacije i podizanja tenzija.

On tvrdi da je ovo pokušaj destabilizacije.

Zahtjev za održavanje skupa probošnjačkih udruženja u Srebrenici 9. januara, do sada nije podnesen Policijskoj upravi u Zvorniku.