latinica  ћирилица
03/01/2018 |  16:07 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Gradiška: Novim mjerama do pronatalitetne politike (VIDEO)

Posljednji popis stanovnika pokazuje da je u većini lokalnih zajednica manje stanovnika u odnosu na prethodni popis.
Gradiška: Prva beba - Foto: RTRS
Gradiška: Prva bebaFoto: RTRS

U opštini Srbac je za deset procenata manje stanovništva nego 1991. godine, a u opštini Gradiška desvet procenata. Iz opštine Gradiška najavljuju nove mjere u okviru pronatalitetne politike.

Prvi porod u 2018. godini u porodilištu Bolnice Gradiška obavljen je 1. januara, u deset časova.

Anđela Nježić iz Prijebljega kod Srpca, carskim rezom rodila je djevojčicu Helenu. Majku i bebu posjetio je načelnik opštine Gradiška.

Nježićeva kaže da se dobro osjeća i posjeta joj je vrlo značajna.

- Polaskana sam. Obavljen je carski rez i mislim da je sve uredno proteklo, jer se osjećam dobro i ne boli me puno - rekla je Nježićeva.

U matičnim službama opština Gradiška i Srbac sve je manje sklopljenih brakova. Sve je manje i onih majki koje se poslije prvog poroda odlučuju na drugi. Opštinska vlast u Gradišci, zabrinuta padom nataliteta, u budžetu je predvidjela i stavke za pomoć novorođenima u iznosu od 50.000 maraka.

Načelnik opštine Zoran Adžić rekao je da će izdvojiti 50 odsto više za vantjelesnu oplodnju, ali isto tako podigli su poklon bon čestitku sa 100 na 150 maraka za svako novorođenče.

U prošloj godini u porodilištu Bolnice Gradiška obavljeno je 537 poroda. Sa područja Gradiške je 268 majki, a ostale iz Srpca i Kozarske Dubice.