latinica  ћирилица
03/01/2018 |  18:13 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Neizvjesnost u vezi s formiranjem suda za OVK (VIDEO)

Neizvjesnost u vezi s formiranjem suda za OVK još traje.
OVK - Foto: RTRS
OVKFoto: RTRS

Daut Haradinaj najavio je aktiviranje OVK, dođe li i do jednog hapšenja za ratne zločine. Ipak, sve je izvjesnije da će lideri pred sud, i to prema posljednjim informacijama, već 17. februara.

Mnoge je iznenadilo oštro reagovanje Amerike. Јedan od srpskih lidera Oliver Ivanović ocjenjuje da je taj sud ozbiljniji nego što je iko na Kosmetu očekivao.

Nakon pritiska američkog ambasadora, osam poslanika povuklo je potpise na inicijativu za rušenje Suda i time srušilo posljednju šansu liderima OVK-a da izbjegnu suđenje. Bar legalnu. Haradinajev brat, okrenuo se prijetnjama, a ambasadori kvinte, uzvratili istom mjerom - da mogu da zaborave na podršku Zapada. Ukoliko Sud ne proradi, iz Srbije poručuju da nema ni pregovora, a ni Vlade Kosova.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije ističe da prvo prekidaju pregovore, drugo, naložiće srpskoj listi da sruši vladu, treće da međunarodna zajednica nametne ono što mora da nametne ili da prizna svoj neuspjeh.

Srpski lideri sa Kosmeta ističu da su bili skeptični, ali reagovanje Albanaca i paničan pokušaj da ukinu sud pokazuje da znaju više od nas i da će se mnogi od njih zaista naći na sudu.

- Sad mislim da im je manevarski prostor sada veoma mali. Mislim da su im ruke vezane. Reakcija američkog ambasadora koji je alfa i omega dolje, ne ostavlja mnogo prostora. Greg Delavi je to okarakterisao kao nož u leđa. To je dosta teška opaska čak i za Albance, a kamoli za Amerikance. I prema tome, on ako je tako nešto rekao, to je i mislio. Mislim da su Albanci shvatili da više povratka nema i da će tražiti plan B, a to je da preobrate svjedoke. Na ovaj ili onaj način - kazao je lider Građanske inicijative Oliver Ivanović.

Ivanović ne očekuje Tačija i Haradinaja na otpuženičkoj klupi, ali će Zapad, smatra, insistirati da makar manje zvučna imena odgovaraju za zločine, za koje Zapad dobro zna da su se dogodili.

- Ne zaboravite da su velike sile imale punu kontrolu nad događanjima 97,8,9, prema tome oni tačno znaju šta se događalo tamo. Ali to što oni znaju, nije dovoljno da bi se procesuirali, jer mnogi svjedoci iznenada mijenjanju svoj iskaz, mnogi se više ničega ne sjećaju, mnogi su ubijeni, a neksi us nestali i dan danas se ne zna gdje su. Prema tome, frustracija Zapada je bila jako velika. Oni su baš zbog toga izmislili ovaj specijalni sud da bi nekako dohakali - naveo je Ivanović.

Otpužnice za oko 60 pripadnika OVK trebalo bi da budu podignute polovinom februara. Pored brata Ramuša Haradinaja, unutrašnjost sudnice trebalo bi da vide i Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj.