latinica  ћирилица
03/01/2018 |  18:17 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Počinje suđenje Miloradu Sofreniću (VIDEO)

U Bijeljini sutra počinje suđenje Miloradu Sofreniću, bivšem načelniku za finansije u Gradskoj upravi.
Milorad Sofrenić (foto: pressrs.ba) -
Milorad Sofrenić (foto: pressrs.ba)

Prema optužnici, funkcioner bijeljinskog SDS-a optužen je da je na izborima vrbovao Rome u Bijeljini, da glasaju za Miću Mićića i Tomicu Stojanovića, obećavši im zauzvrat robne pakete pomoći.

Krivično djelo podmićivanje pri izboru i glasanju potpuno je dokazano i dokumentovano, saopšteno je iz MUP-a, nakon oktobarskih izbora 2016.

Darko Ćulum, direktor Policije RS ističe da su oduzete lične karte, obavljeni razgovori s licima koja su davala te lične karte, čak su pronašli prehrambene pakete, neke artikle, koji su trebali da se daju zauzvrat.

Sofrenić je tada priznao da je saslušan u policiji, ali je tvrdio da nije vidio sporne lične karte.

Mijo Sofrenić, šef Izbornog štaba SDS Bijeljina kazao je da lične karte nikad nije vidio.

- Јa ne znam da su i kod koga nađene zaplijenjene lične karte, ni da je neko nešto uradio. Sve je urađeno na bazi po prijavi jednog problematičnog Roma po instrukciji Uspješne Srpske - istakao je ranije Sofrenić.

S druge strane Mujo Beganović je tvrdio da je prikupljao lične karte i predao ih Sofreniću, jer mu je obećana humanitarna pomoć za komšije, međutim paketi nisu stigli. Sugerisano mu je da Romi glasaju za Miću Mićića i Tomicu Stojanovića, a bio je spreman i za poligrafsko suočavanje sa Sofrenićem.

Predsjednik Udruženja Roma ''Složna braća'' Mujo Beganović naveo je da on i Sofrenić idu na stolicu pravde, i ako bude kriv sam sebe osuđuje na deset godina zatvora.

Bivši načelnik za finansije nije htio da komentariše najavljeno suđenje, istakavši da ono sutra neće biti održano, jer je on na sjednici IO FS BiH.
U

Pokretu Uspješna Srpska ističu da su već u izbornoj noći ukazivali na krađu.

- Sve to sa romskim ličnim kartama, sa slikanjem ispod ratnih zastava BiH i sve ostale nepravilnosti, ukazuju da smo mi pokradeni na prethodnim izborima - istakao je Zlatko Maksimović, predsjednik Pokreta Uspješna Srpska.

Šta je istina u aferi "Lične karte" s akterima Mujom i Mijom, odgovor će dati nadležne institicije. Hoće li sutra u Osnovnom sudu u Bijeljini početi otkrivanje istine ili će suđenje Sofreniću biti odgođeno, znaće se u 12 časova, za kada je i zakazano.