latinica  ћирилица
03/01/2018 |  18:40 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

U Srpskoj rekordan broj turista (VIDEO)

Srpska bilježi rekordan broj turista.
Banjaluka - doček Nove godine 2018. - Foto: SRNA
Banjaluka - doček Nove godine 2018.Foto: SRNA

Najbolje se to vidi za novogodišnje praznike.

Samo u Banjaluci proteklog vikenda bilo je nemoguće naći slobodnu sobu, a u svakom trenutku na rezervaciju smještaja čekalo je više od hiljadu turista. Neki, koji su smještaj rezervisali na vrijeme, uz profit ostavili su i probleme.

Posljednje sekunde 2017. uz građane i turiste radosno su odbrojavali i turistički radnici. Iza njih nikad bolja sezona. Dobar provod i bogata ponuda mami turiste.

- Na Јahorini je odlično, prvi put smo ovdje i oduševljeni smo, i sljedeće godine smo sigurno ponovo ovdje - istakao je jedan od posjetilaca.

Uz Јahorinu, hit destinacija turistima iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Tuske, Austrije, Italije, Njemačke i Holandije ove sezone bila je i Banjaluka.

Miroslava Pjetlović, direktor prodaje i marketinga hotela “Palas” Banjaluka kazao je da su imali nekoliko rezervacija preko Bukinga.

- Konstantno sam dobijala napomene od Bukinga u slučaju otkaza sobe da je u svakom trenutku 1.033 osobe čekalo na rezervaciju bilo kojeg hotela u Banjaluci - istakla je Pjetlovićeva.

Ipak, iza Slovenaca već tradicionalo, žale se turizmolozi, ostaje i šteta. Ove godine to je posebno osjetio Studentski centar "Nikola Tesla". Od 16 soba, koje komercijalno izdaju, jedna je u novogodišnjoj noći potpuno demolirana.

Zoran Babić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka rekao je da se po nekoj osnovnoj procjeni šteta kreće između 300 i 350 evra.

- Ako govorimo, njima je svakako tri puta više naplaćeno u skladu sa našim pravilnicima, tako da smo mi to doveli u red - ističe Babić.

Ipak, pozitivno je iz cijele priče da ono što demoliraju, Slovenci i plate. U kojoj mjeri su rekordi oboreni tokom novogodišnjih praznika tek će se sabirati.

Novinar Mladen Vujinović kaže da je cijela 2017. bila rekordna, pa je tako tokom 11 mjeseci registrovano više od 314 hiljada dolazaka i više od 731 hiljadu noćenja, što je povećanje od oko 5,5 odsto po broju dolazaka i oko šest odsto po broju noćenja u odnosu na isti period 2016. godine.

Najveću posjećenost i noćenja bilježe banje, potom planinske mjesta u kojima sezona ipak zavisi od snijega.

Milijana Glamočić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Republike Srpske ističe da je i gradski turizam definitivno iz godine u godinu veći, pa su tako Banjaluka, Trebinje i Višegrad destinacije koje ostvaruju sve više dolazaka i noćenja.

Oboreni rekordi iz sezone u sezonu možda su najbolji dokaz da u Srpskoj turizam više nije mogućnost za privredni razvoj, već njegov aktivan segment. Od priče da se traži krevet više, došli smo do one u kojoj se traži hotel više. Da je tako, govori i podatak da se već sada za period od 18. do 23. maja u Banjaluci teško može naći slobodna soba.