latinica  ћирилица
04/01/2018 |  14:44 | Autor: RTRS

Iz izbjegličkog kampa naslikao nadu za svog srpskog drugara

Farhad Nuri (10), iz Avganistana, pomogao je liječenje dječaka iz Srbije. Novac od slika dao je Nemanji Damčeviću, koji se bori sa tumorom na mozgu. Srbija je moju porodicu dočekala raširenih ruku, ljudski...
Farhad Nuri - Foto: TANЈUG
Farhad NuriFoto: TANЈUG

Ime mu je Farhad Nuri. Iako ima samo deset godina, njegova nejaka dječija pleća već su osjetila strahote bombardovanja, ubijanja, gladi, izbjeglištva ...

Iz Avganistana je došao u Srbiju i svima održao lekciju iz humanosti. Svoj izuzetni slikarski talenat pretočio je u crteže, koje je 9. avgusta, izložio na humanitarnoj postavci "Treba nam ljubaznost - san jednog desetogodišnjaka", a sakupljeni novac od prodaje dao za liječenje dječaka Nemanje Damčevića, oboljelog od tumora na mozgu.

Sa roditeljima i braćom Farzardom i Farmazom, mali Farhad više od godinu dana živi u izbjegličkom kampu u Krnjači. Ide u peti razred OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli.

Već je savladao osnove srpskog jezika, a govori arapski, engleski i grčki. Iako je želio da ide u slikarsku školu u rodnoj zemlji, njegova porodica nije imala uslova da mu želju ostvari. Njegov slikarski talenat, ipak, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je već dobio nadimak - Mali Pikaso, po svom omiljenom slikaru.

- Najsrećniji sam dok crtam – kaže mali Farhad.

- Od dolaska u Srbiju, nacrtao sam desetine portreta i sada sam odlučio da ih prodam, a novac dam za Nemanjino liječenje. Srbija je moju porodicu dočekala raširenih ruku, ljudski, toplo... Mislim da i ja sada treba da uzvratim ovoj zemlji. A najbolji način je da pomognem životu, da dječak iz Srbije pobijedi bolest. To je sve što sada mogu. Moj prilog je "kap u moru" od potrebne svote, ali vjerujem da će se novac sakupiti i da će život trijumfovati. Da će Nemanja ozdraviti - istakao je ovaj plemeniti dječak.

Izvor: Večernje novosti