latinica  ћирилица
05/01/2018 |  16:25 | Autor: RTRS

Rizik od obolijevanja je veći nakon odstranjivanja materice

Kod žena koje su bile podvrgnute hirurškom odstranjenju materice ili histerektomiji zabilježen je veći rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, čak i u slučajevima kada se ne obavi adneksektomija ili odstranjenje jajnika, upozoravaju američki naučnici.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

U članku objavljenom u stručnom časopisu "Menopause" naučnici s klinike Mejo u Minesoti upozoravaju da je rizik veći ako se zahvat obavi prije 35. godine života.

Oni su pratili zdravstveno stanje više od 2000 žena koje su podvrgnute ovoj operaciji. Podsjetili su da se očuvanjem jajnika odlaže preuranjena pojava menopauze.

U odnosu na žene iz Minesote koje nisu podvrgnute ovoj operaciji, kod bivših pacijentkinja primijećen je nešto veći rizik od razvoja lošeg holesterola, hipertenzije, gojaznosti, srčane aritmije i bolesti koronarnih arterija, tvrde američki naučnici.

Dvadeset godina nakon hirurškog zahvata rizik od povećanog krvnog pritiska kod njih je iznosio 13 odsto, a od koronarnih bolesti 30 odsto.

Pokazalo se da je rizik kod žena operisanih prije 35. godine života bio još veći. Mogućnost srčane slabosti kod njih je bila povećana za 4,6 puta, mogućnost za razvoj koronarnih bolesti za dva i po puta, a primijećeno je i očvršćavanje i suženje arterija, u poređenju sa ženama koje nisu podvrgnute zahvatu.

"Riječ je o najpotpunijim dosad raspoloživim podacima koji upućuju na to da histerektomija dugoročno nosi rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, čak i kada se očuvaju jajnici", rekla je ginekolog Šenon Tomaso sa klinike Mejo.

"Histerektomija je drugi po učestalosti veliki hirurški zahvat koji se radi kod žena širom svijeta, a razlozi su benigni i maligni" - podsjetila je doktorka.

U Sjedinjenim Državama svake godine se obavi 400.000 histerektomija, najčešće zbog bolnih benignih izraslina, fibroida ili mioma materice, zbog neuravnoteženog menstrualnog ciklusa, zbog spuštanja materice i zbog endometrioze, kada je žljezdano tkivo materice izvan endometrija, bilo gdje u tijelu.

Zahvat se obavlja i u slučaju pojave zloćudnog tumora uterusa ili genetskih predispozicija na tu vrstu karcinoma. Ako je moguće, tokom operacije se ne odstranjuju jajnici, jer su istraživanja pokazala da to povećava rizik od hroničnih bolesti i od preuranjene smrti.

Izvor: B92