latinica  ћирилица
06/01/2018 |  08:40 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Liječi srce i kožu, poboljšava varenje...

Ukoliko tragate za efikasnim prirodnim lijekom za varenje, srčane probleme, kosu, kožu ili mršavljenje, obavezno dodajte vašoj ishrani laneno ulje.
Začini (Foto: Thinkstock) -
Začini (Foto: Thinkstock)

Lan je jedna od najstarijih biljaka na sveijtu. Nekada se koristio za izradu tkanina, a danas je poznat kao lijek za skoro cijeli organizam.

Lan je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, vlakana i mnogih nutrijenata. Sjemenke lana sadrže minerale kao što su kalcijum, selen, gvožđe, natrijum, magnezijum i kalijum. Takođe su bogate vitaminima B, C i E.

Ulje od sjemenki lana možete da koristite kao dodatak ishrani, recimo uz salate, ili uzimate po jednu kašičicu svako jutro.

Važno je da koristite samo termički neobrađeno ulje, jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Ovo ulje vrlo brzo užegne, pa je preporučljivo da se potroši u roku od šest nedjelja nakon otvaranja.

Laneno ulje stabilizuje šećer u krvi, pomaže kod gubitka viška kilograma, djeluje preventivno na pojavu moždanog udara, stabilizuje ćelije raka dojke, jajnika i prostate. Takođe utiče preventivno na nastanak ateroskleroze i zaustavlja bolove u zglobovima i artritis.

Ukoliko imate upalu bešike ili probleme s nastankom žučnog kamena, laneno ulje može da vam pomogne. Lan djeluje na kompletan digestivni trakt i metabolizam, i pojačava imunitet.

Žene koje imaju bolne menstruacije ili pate od depresije, trebalo bi redovno da konzumiraju lan, a kosa, koža i nokti izgledaju zdravije uz konzumiranje lanenog ulja.

Ipak, važno je napomenuti da osobe s oštećenom sluzokožom crijeva ili peristaltikom moraju da pripaze s upotrebom lanenog ulja, koje u ovim slučajevima može da ima laksativno dejstvo.

Izvor: Agencije