latinica  ћирилица
08/01/2018 |  11:34 | Autor: RTRS

Majci plaća odštetu jer ga je školovala

Vrhovni sud u Tajvanu donio je odluku da jedan muškarac svojoj majci isplati milion dolara za odgajanje i finansiranje njegovog školovanja za stomatologa.

Majka, koja je navela samo prezime, Luo, potpisala je sa svojim sinom 1997. godine ugovor, kada je on imao svega 20 godina, u kome stoji da će joj sin davati 60 odsto svoje zarade nakon zaposlenja.

Nakon nekoliko godina odbijanja da joj ispati dogovoreni dio, Luo je riješila da ga tuži. On je smatrao pogrešnim zahtijevanje isplate za odgajanje djeteta, ali je sud ugovor označio validnim. Sud je presudio da stomatolog svojoj majci mora da isplati sav iznos uz kamatu.

Luo je nakon razvoda sa mužem odgajila dva sina i tvrdi da je potrošila stotine hiljada dolara kako bi svojim sinovima omogućila školovanje, ali ju je brinulo da neće željeti da se staraju o njoj u poznim godinama.

Nakon toga, napravila je ugovor sa obojicom sinova da joj daju dio zarade kao otplatu za školarinu, koju je ona finansirala u iznosu od 1,7 miliona dolara. Prema tajvanskom zakonu, odrasle osobe su dužne da brinu o roditeljima u kasnijim godinama, s tim što roditelji nemaju praksu da tuže svoju djecu ukoliko se to ne dogodi.

Izvor: Nezavisne novine