latinica  ћирилица
08/01/2018 |  15:32 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Brčko: Odgođena fiskalizacija više od 3.000 privrednih subjekata (VIDEO)

Distrikt Brčko prvog januara trebalo je da počne primjenu Zakona o fiskalizaciji. Međutim, fiskalizacija više od 3.000 privrednih subjekata je odgođena, jer se još nisu stekli svi potrebni uslovi. Uprava Distrikta sa privrednicima traži i model subvencija, kako bi se ove mjere sprovele na što lakši način.
Kupovina-ilustracija - Foto: RTRS
Kupovina-ilustracijaFoto: RTRS

Većina privrednih subjekata u Distriktu, ističe da su fiskalne kase dodatni trošak. Kažu da već imaju uređen sistem i da je jeedina razlika što će poreska uprava imati direktan pregled prometa, za razliku od sadašnje prakse po predaji pazara.

"Trenutno radimo preko kompjuterskih kasa, koje bilježe svaki artikal i svakog kupca. Sve ono što ovaj novi elktronski žurnal radi, rade i postojeće kase, ali sada te postojeće kompjutere treba da izbacimo štonam nameće dodatne troškove", rekao je privrednik iz Brčkog Sreten Bočićević.

Iako je donošenje fiskalnih mjera uslagašeno sa privrednicima, oni ističu da ima drugačijih uspješnih praksi.

"Ako pođemo od pretpostavke da većina evropskih zemalja nikada nije imala fiskalizaciju, uz kvalitetniji pristup primjene postojećih zakona, mogao bi se urediti sistem i bez nje", izjavio je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca distirkta Brčko.

Da bi se primijenio Zakon o fiskalizaciji, u nadležnim institucijama ističu da treba donijeti i izmjene i dopune postojećeg Zakona, ali i urediti sistem podsticajnih mjera.

"Zakon o fiskalizaciji je potreban ovoj zajednici, prvashodno radi smanjenja sive ekonomije. I pravedno bi bilo da isnstitucije Brčko distirkta i Direkcija za finansije obezbijedi totalnu transparentnost i konkurentnost na tržištu", naglasio je direktor Trezora Distikta Brčko Mato Lučić.

Gradonačelnik distirkta Brčko Siniša Milić istakao je da je u toku izmjena Zakona koja je prošla proceduru ekonomsko-socijalnog savjeta.

"Tu je, između ostalog, predloženo i odlaganje početka fiskalizacije u distirktu Brčko, iz razloga što svi podzakonski akti, nisu još urađeni. Trebalo bi i da se riješi pitanje nabavke tih softvera, odnosno fiskalnih kasa", dodao je Milić.

Dodatni problem, navode brčanski prirednici, može predstavljati i fiskalni aparat, jer nisu sigurni da li će on moći odgovoriti potrebama. Ako se i usvoji set mjera za subvencionisanje fiskalizacije u Brčkom, prema dosadašnjoj praksi subvencija u Distirktu, privrednici će prvo morati kupiti aparat, pa tek onda podnijeti zahtjev za subvencije.