latinica  ћирилица
08/01/2018 |  19:03 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Indijci ginu praveći selfije sa slonovima

Sve popularniji trend u istočnoj indijskoj državi Orisa – pravljenje selfi fotografija sa divljim slonovima, doveo je do povećanog broja zabilježenih napada slonova, čak i smrtnih slučajeva, piše Bi-Bi-Si.
 - Foto: time.com
Foto: time.com

Јedan od tih slučajeva desio se kada je jedan slon zalutao u selo, a veliki broj ljudi okupio se oko životinje i počeo da je slika.

Uznemirena životinja uhvatila je jednog dječaka surlom, bacila ga na zemlju i usmrtila.

Sličan napad desio se i u septembru, kada je slon ubio pripadnika obezbjeđenja koji mu se približio želeći da napravi selfi sa životinjom.

Osim toga, zabeiljženi su brojni slučajevi kada su životinje zadale ozbiljne povrede osobama koje su htjele da se slikaju sa njima.

-Ima dosta slučajeva napada slonova, ali o malo njih se zna, rekao je Bi-Bi-Siju ekspert za životinje Bisvadžit Mohanti.

Vlada Orise počela je da se ozbiljno bavi ovim trendom, a kako je rečeno za britanski javni servis, u planu je da se organizuju vježbe i kampanje kako bi se podigla sveijst o opasnosti približavanja divljim slonovima.

Prema zvaničnim podacima, 60 osoba je poginulo prilikom napada slonova, ali nisu svi povezani sa pravljenjem selfi fotografija.

Kako se navodi, slonovi izlaze iz šuma i približavaju se naseljenim mjestima najverovatnije zbog nedostatka hrane, a u decembru i januaru se bilježi veći broj slonova koji na plantažama pirinča pronalaze hranu.

Prema istraživanju Univerziteta „Karnegi Meloun“, Indija posljednjih godina drži negativan rekord po broju smrtnih slučajeva osoba koje su pokušavale da naprave selfi.