latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:24 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

"Indipendent" poziva na doček Srpske nove godine u Beogradu

U najnovijoj reportaži o Beogradu, britanski "Indipendent" poziva čitaoce da 13. januara proslave Novu godinu po julijanskom kalendaru u srpskoj prestonici, predlaže koje znamenitosti da obiđu, gdje da jedu, piju, kupuju.
"Indipendent" poziva na doček Srpske nove godine u Beogradu - Foto: RTS
"Indipendent" poziva na doček Srpske nove godine u BeograduFoto: RTS

"Dođite po drugu dozu novogodišnje večeri u Beograd, gdje Srpska pravoslavna crkva koristi stari julijanski kalendar, što znači da se sve (obilježava) 13 dana kasnije", navodi se na portalu britanskog lista.

Kako ističe, i dalje ima vremena za doček "uz još jednu noć proslave i vatrometa u centru grada".

Posjetiocima Beograda predlaže se da obilazak započnu u Knez Mihailovoj ulici, kao i da prošetaju Kalemegdanom, istraže "preuređenu obalu" Save kod Savamale...

Napominje da se duž obale Save i Dunava nalaze splavovi koji doprinose dobro zasluženoj reputaciji Beograda kao mjestu gdje se vodi "jedan od najbučnijih noćnih života u istočnoj Evropi".

Indipendent primjećuje i da je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svijetu – Hram Svetog Save – vidljiva iz svih dijelova grada.

Posjetioce poziva i da se popnu na vrh Kule Gardoš u Zemunu, odakle se, kako navodi, pruža pogled na krovove od crijepa, sa Dunavom i Starim gradom u pozadini.

Predlaže i posjetu Muzeju savremene umjetnosti, za koji navodi da je otvoren u oktobru 2017. godine nakon što je bio zatvoren deset godina, kao i posjetu Muzeju "Cepter".

Navodi se i da su hoteli u Beogradu "nevjerovatno pristupačni" u poređenju sa onima u drugim evropskim prestonicama, kao i da je veliki izbor restorana i da se novi stalno otvaraju.

Ističe i da se u Knez Mihailovoj nalaze brojni butici, a da Beograd ima mnogo pijaca, od kojih je najbolja, ocjenjuje, na Vračaru.

"Kalenić pijaca ima vrtoglav broj tezgi koje prodaju lokalne proizvode, kako i mesare i prodavce ribe", ukazuje Indipendent.

Na portalu se posjetiocima objašnjava da je dinar valuta koja se koristi u Srbiji, da su napojnice dobrovoljne, ali uobičajeno da iznose deset odsto, da je korišćenje tramvaja i autobusa "veoma jeftino".

Izvor: Tanjug