latinica  ћирилица
11/01/2018 |  08:16 | Autor: RTRS

Bijeljina- Premijera "Koda prijateljstva"

U Bijeljini će danas premijerno biti prikazan dokumentarni film o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske pod nazivom "Kod prijateljstva".
Premijera dokumentarnog filma o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske "Kod prijateljstva" - Foto: SRNA
Premijera dokumentarnog filma o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske "Kod prijateljstva"Foto: SRNA

Režiser filma "Kod prijateljstva" Nadežda Žerebilo i snimatelj Anton Babič prisustvovaće prvom predstavljanju ovog ostvarenja u Republici Srpskoj koje će biti održano u Kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini.

U ovom jednoipočasovnom filmu predstavljen je život djece uzrasta od 14 do 16 godina iz Rusije i Republike Srpske koja su se, boraveći jedni kod drugih u posjeti, upoznali o istoriji i kulturi bratskih zemalja.

Film, koji je prošle godine sniman u Rusiji i Republici Srpskoj, premijerno je prikazan nedavno u ruskim gradovima Azovu i Armaviru.

Film je urađen na inicijativu organizacije ruskog Teatar "Kul-šou" uz podršku Fonda "Pravoslavna inicijativa".

Delegacija iz grada Azova, koju je činilo petoro djece, režiser i snimatelj Anton Babič boravila je u posjeti Republici Srpskoj od 18. do 25. jula 2017. Sa učesnicima projekta bio je i protojerej azovskog gradskog okruga Aleksandar Mirošničenko.

Učesnici projekta iz Republike Srpske, među kojima je petoro djece, boravili su u avgustu kod svojih vršnjaka u Rostovskoj oblasti u Rusiji. U delegaciji su bili i predstavnici Srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine kao i starješina bijeljinskog Hrama Svetog Pantelejmona protojerej Goran Nenić.

Izvor: SRNA