latinica  ћирилица
11/01/2018 |  09:08 ⇒ 09:09 | Autor: RTRS

Јužna Koreja zabranjuje kriptovalute

Јužna Koreja planira da zakonom potpuno zabrani kriptovalute, kao što je bitkoin, zbog zabrinutosti koju izazivaju virtuelne valute.
Bitkoin započeo trgovanje na velikoj berzi -
Bitkoin započeo trgovanje na velikoj berzi

Bitkoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrijednosti od 10 odsto, a procjenjuje se koliko to ima veze sa odlukom Јužne Koreje.

U međuvremenu, nekoliko trgovanja u kriptovalutama u Seulu ove godine sada je pod istragom zbog navodne utaje poreza.

U ovoj zemlji veoma mali broj ljudi posjeduje i trguje kriptovalutama, "divlje" promjene cijena su postale svakodnevnica, zbog čega se previše pažnje posvećuje upravo ovom kolebanju cijena.

Digitalne valute, na čijem je čelu bitkoin, prethodne godine su zabilježile veću tražnju, ali i vrijednost. To je dovelo do zabrinutosti od kockanja, jer i neiskusni investitori pokušavaju da ostanu u trci.

- Postoji velika zabrinutost u vezi sa virtuelnim valutama, a ministarstvo pravde priprema osnovu za zabranu trgovanja kriptovalutama - rekao je ministar pravde Park Sang-ki.

Јasno je da pripremaju zakonodavstvo koje će u potpunosti staviti katanac na ovu vrstu razmjene. Krah u Јužnoj Koreji bio je i napad na jednu od najvećih berzi za prodaju i kupovinu bitkoina, južnokorejske berze Bithumb. Da je došlo do hakerskog napada, postalo je jasno nakon što su pojedini kupciprijavili da im je s računa nestao novac.

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitkoin berzi na svijetu, a ovaj slučaj samo pokazuje da je skok vrijednosti kriptovaluta izazvao pažnju ne samo kupaca i prodavaca već i hakera.

Vlada Јužne Koreje je i prethodno najavljivala da će primjenjivati više nadzora nad razmjenama, uključujući i poteze za ukidanje anonimne trgovine.

Izvor: B92