latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:09 | Autor: RTRS

Čolak: Potrebna politička volja za izmjenu Izbornog zakona

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da je ogroman problem što legitimno predstavljanje i osnovni princip da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike još nije prihvatljiv za bošnjačke stranke.
Bariša Čolak (Foto: parlament.ba) -
Bariša Čolak (Foto: parlament.ba)

- Ukoliko to ne bude prihvaćeno, jednostavno ne možemo doći do rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH - rekao je Čolak.

On je dodao da postoje šanse da ovaj zakon bude izmijenjen do opštih izbora, ali da za to treba da postoji politička volja.

- Uporno se ponavlja, posebno od bošnjačkih stranaka, da prijedlog /Hrvatskog narodnog sabora/ neće biti podržan. Nakon toga će na red doći zakon koji je predložila SDA i uvjeren sam da ni on neće dobiti podršku, barem ne u Domu naroda, i onda se postavlja pitanje gdje smo - kaže Čolak za Glas Srpske.

On je naglasio da je rješenje moguće naći na tragu odluke Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da nema diskriminacije i da je sve usaglašeno sa Ustavom BiH.

- Očigledno je da još nema spremnosti da se stanje mijenja i da bude sprovedena odluka Ustavnog suda i da je na sceni želja da bude zadržan status kvo. Zar zaista nekome odgovara da cijela BiH dođe u poziciju Mostara - upitao je Čolak.

On je naveo da je međunarodnoj zajednici stalo da dođe do rješenja i konstantno pokušava da pomogne, ali da rješenje mora da nađu domaći politički subjekti.

Govoreći o koalicionom partnerstvu na nivou BiH, Čolak je rekao da ponašanje stranaka postavlja pitanje da li je partnerstvo iskreno i da li zaista svi žele da BiH postane demokratska i evropska zemlja.

Izvor: SRNA