latinica  ћирилица
11/01/2018 |  11:46 | Autor: RTRS

Novaković: Bećirovićeva inicijativa bez podrške srpskih poslanika

Poslanik Koalicije NDP-PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković vjeruje da inicijativa poslanika SDP-a Denisa Bećirovića - da se u dnevni red naredne sjednice uvrsti tačka "Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne takozvane Srpske republike BiH/Republike Srpske" - neće dobiti podršku srpskih poslanika.
Momčilo Novaković (foto: oslobodjenje.ba) -
Momčilo Novaković (foto: oslobodjenje.ba)

Novaković, koji je i potpredsjednik NDP-a, rekao je Srni da ovo nije nova Bećirovićeva ideja, podsjećajući da ju je on i ranije isticao kroz rezolucije.

On je naveo da Bećirović ovaj put ide dalje i razmišlja o zakonu, dodajući da svako ima pravo na svoje mišljenje, te da su istorijske činjenice jedno, a ideje i namjere onih koji sa njima ne mogu da se pomire - nešto sasvim drugo.

- Takva inicijativa niti je mogla dobiti podršku, niti će je dobiti ubuduće, jer sam siguran da će svi srpski poslanici biti protiv nje, odnosno takvog zakona - kaže Novaković.

Bećirović je ovu inicijativu uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma Borjani Krišto i zamjenicima predsjedavajućeg Mladenu Bosiću i Šefiku DŽaferoviću.

On smatra da je obilježavanje 9. januara "antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara u manjem bosanskom entitetu".

Istovremeno, Bećirović optužuje Republiku Srpsku da "nastavlja nelegalnu praksu flagrantnog kršenja konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH", za šta smatra da je antidejtonska aktivnost, s ciljem rušenja ustavnog poretka BiH.

Njemu smeta i "antidejtonsko i neustavno obilježavanje 9. januara" u Republici Srpskoj, a okrivljuje i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da "zajedno s mentorima iz Beograda i dalje otvoreno i brutalno ruši ustavni poredak BiH".

Izvor: SRNA