latinica  ћирилица
11/01/2018 |  12:16 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Fond PIO: 2017. najuspješnija, uskoro novo povećanje penzija (VIDEO)

Isplata penzija biće redovna i u ovoj godini, a novo povećanje od dva odsto najavljeno je za nekoliko mjeseci. Prelazak na trezorski sistem poslovanja obezbijedio je redovnost u isplatama penzija.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

Protekla 2017. bila je najuspješnija poslovna godina za Fond PIO. Imali su najveće prihode, najvišu prosječnu penziju, najveći broj osiguranika, ali i najmanji broj neriješenih zahtjeva. Dobili su pozitivnu ocjenu Glavne službe za reviziju javnog sektora bez ijedne preporuke.

Za prvih 11 mjeseci ove godine iz kase Fonda PIO Republike Srpske isplaćeno je 920 miliona KM. Oktobarska penzija uvećana je za tri odsto, a dodatnih dva odsto najavljeno je od aprila.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da to znači da su u prethodnih tri i po godine penzije povećane za 17,5 odsto, ali i da se neće na tome stati, već da penzijski sistem biti stabilizovan.

Prosječna penzija u novembru dostigla je 351 KM, a za korisnike prava sa punim stažom osiguranja 513 maraka. Penzioneri su zadovoljni redovnošću, a nadaju se i povećanjima.

Poboljšava se i odnos osiguranika i penzionera.

Direktor PIO Srpske Mladen Milić kaže da imaju 300.343 osiguranika i 260.162 korisnika prava, tako da je taj odnos sada jedan na prema 1,155.

Akcije Poreske uprave i inspekcije rezultirali su i povećanim prihodom u kasi Fonda PIO. Po osnovu doprinosa slilo se 722 miliona maraka KM, tj. 42 miliona više u odnosu na prošlu godinu.

Pomoćnik direktora za finansijske poslove u PIO Zoran Јović kaže da su se od maja, zaključno sa novembrom 2017. godine, mjesečni prihodi od doprinosa kretali od 67,5 do 71,8 miliona KM, osim u avgustu kada su bili 63,6 miliona maraka.

Doprinosi čine 76 -77,9 odsto prihoda za isplatu penzija, a ostalo se u skladu sa zakonom namiruje iz republičkog budžeta.

- Ako posmatramo u odnosu na države bivše SFRЈ vrlo je povoljno, jer se kod istih procenat namirenja, zavisno od države do države, kreće od 30 do 45 odsto, a u Republici Srpskoj 22,1 odsto - napominje Јović.

I po strukturi korisnika, Fond PIO je rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama EU. Korisnika starosne penzije ima 63 odsto, 28,5 odsto čine porodične penzije, dok je svega 8,5 odsto korisnika invalidske penzije. I akcija "STOP prevarama do penzije pošteno" koja traje punih šest godina, dala je rezultate.

Milić je naveo da je isključeno skoro 180.000 korisnika prava iz isplate, a vraćeno samo dvadesetak odsto, a na taj način je u budžetu Fonda, a danas u budžetu Republike Srpske, ostalo preko 30 miliona maraka.

Biće povećana i starosna granica za odlazak u penziju za osam, odnosno četiri mjeseca. Žena-osiguranik sa najmanje 15 godina radnog staža steći će pravo na starosnu penziju sa navršene 64 godine i četiri mjeseca, a sa 35 godina radnog staža kada navrši 55 godina i osam mjeseci. Osiguranik sa 40 godina radnog staža ima pravo na starosnu penziju kada navrši 57 godina i osam mjeseci.