latinica  ћирилица
11/01/2018 |  16:05 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Sud osporio potraživanja UKIO banke od Fabrike glinice "Birač" (VIDEO)

Presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci u korist zvorničke Fabrike glinice ''Birač '' u stečaju, u potpunosti su osporena potraživanja UKIO banke od 155 miliona 226 hiljada maraka.
Privredni sud Banjaluka (foto: google.ba) -
Privredni sud Banjaluka (foto: google.ba)

Tužbom, podnesenom prije pet godina, UKIO banka tražila je i založno pravo u Birču i zavisnim preduzećima, te prioritet u isplati potraživanja.

Fabrika glinice "Birač", u kojoj je otvoren stečaj 8. aprila 2013. godine, prema riječima pravnog zastupnika i stečajnog upravnika, sada nema nikakvih obaveza prema UKIO banci, ali ni prema onima koji su navodno pokupovali ta potraživanja- fočanskom "Pavgordu", koji je bio uzrok blokade računa '' Alumine'' prošle godine.

Ova presuda je važna ne samo za fabriku i regiju Birač, već i za cijelu Srpsku.

"Radi se o presudi nemjerljive vrijednosti i ogromnog značaja ne samo za mene kao rukovodioca pravnog tima, i kao pravnika, nego prije svega za ovaj cijeli region koji praktično živi od Birača. Sve to što su naši prethodnici ovdje radili je bila obična farsa koja je imala za cilj da isprazni kapital sa ovih prostora i praktično dovede u pitanje opstanak sistema", rekao je Vitomir Popović, član Pravnog tima Fabrike glinice ''Birač'' u stečaju.

Lazo Đurđević, stečajni upravnik, istakao je da ukoliko se ne bude ulagao vanredni pravni lijek, ili revizija Vrhovnom sudu i ovo ostane konačna odluka , steći će se uslovi za privođenje kraju  stečajnog postupka.

O konačnoj sudbini ''Birča'' odlučivaće Skupština povjerilaca, a na pravosudnim organima je da pronađu i kazne odgovorne koji su nanijeli višemilionsku štetu, iznosili novac u zemlje poreskog raja i nezakonito upisivali zaloge.

Fabrika glinice ''Birač'' u stečaju dobila je pravosnažne sudske presude, kojima su osporena potraživanja od još dvadesetak povjerilaca u iznosu od 15,5 miliona maraka.