latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:11 ⇒ 12/01/2018 | 11:13 | Autor: RTRS

Ko može da poništi konkurs RAK-a u kome za savjetnika traže biotehničara? (VIDEO)

Sutra se zatvara sporni konkurs Regulatorne agencije za komunikacije kojim se omogućava da stručni savjetnik direktora ove Agencije bude i neko sa biotehničkim ili biomedicinskim znanjem. Bivši član Savjeta RAK-a Slobodan Bošković smatra da ovakav konkurs urušava stručni ugled jedne od najznačajnijih institucija.
RAK - Foto: RTRS
RAKFoto: RTRS

Direktor Agencije koja raspolaže, upravlja i reguliše jedan od najznačajnijih i najprofitabilnijih resursa i treba da ima savjetnike, ali iz oblasti telekomunikacija i emitovanja, ističe dugogodišnji član Savjeta RAK-a Slobodan Bošković. Međutim, konkurs RAK-a to omogućava čak i onima sa biotehničko-biomedicinskim obrazovanjem.
 
"Uporište za ovakav profil stručnjaka u RAK-u ne postoji niti u jednom članu zakona. Smatram da ovakav konkurs urušava stručni ugled jedne od naznačajnijih institucija u svakoj državi", ističe Bošković.

I dok se u javnosti s pravom, postavlja pitanje koji savjet bi biohemičar, nutricinista ili genetičar mogao dati u oblasti telekomunikacija, emitovanja, regulacije tržišta ili radiofrekventnog spektra, Bošković podsjeća da Savjet RAK-a, kao apelaciono tijelo, može poništiti svaku odluku direktora Agencije.

"Јa lično očekujem da ukoliko se bilo ko bude žalio, da će ovaj konkurs biti poništen. Principijelno rečeno, ako Savjet RAK-a hoće da održi ugled institucije kojom upravlja, onda bi ovakav konkurs vjerovatno trebali da zaustave", dodaje Bošković.

Konkurs RAK-a (Foto: RTRS)

Međutim, u Savjetu RAK-a ističu da su im u ovoj fazi ruke vezane.

Plamenko Čustović, predsjedavajući Savjeta RAK-a, ističe da direktor rukovodi Agencijom, bavi se radnim odnosima i da je on je taj koji donosi odluku o prijemu u radni odnos;.

"Ukoliko bi se oko toga desio neki problem, onda bi Savjet mogao da interveniše sa stanovišta zaštite digniteta RAK-a, ali u ovoj fazi mi zaista nemamo nikakvu nadležnost", kaže Čustović.

Ne isključujući mogućnost da se ovo pitanje nađe na sljedećoj sjednici Savjeta RAK-a krajem januara ili početkom februara, Čustović potvrđuje da Savjet može nešto preduzeti ukoliko se ocijeni da to narušava ugled RAK-a ili ukazuje na nezakonito postupanje.

Istovremeno, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH ističu da nemaju nikakve nadležnosti kada je riječ o ovom slučaju.