latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:21 | Autor: RTRS

Vojvodina revolucionarnom metodom liječi karcinom pluća

Institut za plućne bolesti Vojvodine dobio je najsavremeniju terapiju za liječenje raka pluća, a prva pacijentkinja već je započela liječenje.
Oboljela lica - Foto: Screenshot
Oboljela licaFoto: Screenshot

Načelnik Odjeljenja za dijagnostiku i terapiju karcinoma bronha i Centra za klinička ispitivanja Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine Bojan Zarić kaže da je riječ o revoluciji u liječenju raka pluća.

"Riječ je o revolucionarnoj terapiji karcionoma pluća, s izuzetno uspešnim rezultatima koje niko nije očekivao", rekao je Zarić, povodom početka primjene nove, savremene terapije u liječenju raka pluća, piše novosadski "Dnevnik".

Zarić je naveo da je taj lijek već dvije godine u rutinskoj primjeni u svijetu kroz kliničke studije i kliničku praksu.

"Rezultati su pokazali da prvi put imamo 20 odsto pacijenata s metastatskim rakom pluća, koji žive duže od pet godina, a do sada je takvih pacijenata bilo od jedan do dva odsto. Najnovija istraživanja pokazala su da je preživljavanje 30 mjeseci, odnosno dvije i po godine, a pre ove terapije to je bilo od sedam do devet mjeseci. Ovaj lijek je zaista revolucija u liječenju raka pluća", naveo je Zarić.

Pomenuti lijek je donacija za 20 pacijenata koji će ovom savremenom imunoterapijom moći da se liječe na Institutu u naredne dvije godine.

Izvor: SRNA