latinica  ћирилица
12/01/2018 |  08:53 ⇒ 08:53 | Autor: RTRS

Narodno pozorište Republike Srpske dobija novu zgradu

Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci dobiće novu zgradu, a prve predstave trebalo bi da budu izvedene 2021. godine, potvrdio je za Glas Srpske direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković, ističući da prostorni kapaciteti kojima sada raspolažu ograničavaju domaću produkciju i gostovanja predstava.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

- Veliki broj predstava iz regiona, kada je riječ o učešću na Teatar festu "Petar Kočić" ne mogu stati na našu scenu. Naše pozorište je staro skoro 90 godina i tehnički uslovi ne mogu da odgovore savremenim projektima. U dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, sa Vladom Srpske i sa gradom Banjaluka ulazimo u ozbiljnu pripremu za izgradnju nove zgrade pozorišta - kaže Novaković.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Banjaluka Slobodan Stanarević najavio je novi veliki projekat.

- Multifunkcionalna dvorana, koncertna, kongresna i možda nova pozorišna scena nalaziće se kod pomoćnog stadiona FK Borac, a Regulacioni plan bi trebalo da bude usvojen do kraja marta. Tačan projekat još nemamo, ali postoje prijedlozi i investicija bi po procjenama koštala od osam do deset miliona KM. Spremni smo da za ovaj projekat uđemo u proces javno-privatnog partnerstva - rekao je Stanarević.

Novaković najavljuje da već od marta na scenu Narodnog pozorišta stižu gostujuće operske i baletske predstave iz Narodnog pozorišta iz Beograda.

- Cilj je da polako pripremamo, edukujemo i stvaramo novu publiku u Banjaluci. Sada biramo predstave koje mogu da budu izvođene na našoj sceni. Ove godine ćemo raditi na dokumentaciji, papirologiji i na stvaranju preduslova za finansiranje tog velikog projekta, odnosno nove zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske - istakao je Novaković.

Sada je, dodaje, vrlo teško govoriti o otvaranju opere i baleta.

- Stvaramo teren i polako školujemo publiku. Opera i balet treba da nastanu iz kulturnih potreba samih građana, a te potrebe ćemo njegovati i razvijati. Tada ćemo da razmišljamo i o ova dva segmenta koja nedostaju našem teatru - naglašava Novaković.

Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u prvoj polovini marta publici će biti predstavljena opera "Sibirski berberin" Narodnog pozorišta iz Beograda. U aprilu će gostovati baletska predstava "Ko to tamo peva", a obje će na repertoaru biti dva dana.

Izvor: Glas Srpske