latinica  ћирилица
12/01/2018 |  09:19 ⇒ 09:19 | Autor: RTRS

Novi Sad: Za jedan predmet dvije različite presude

Neviđeni presedan dogodio se u novosadskom Višem sudu čije je vijeće, u samo mjesec dana, za jedan isti predmet donijelo dvije potpuno različite presude.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Tako je, zbog nečijeg propusta, taj predmet dospio na kraju pred najvišu sudsku instancu, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocijenio da su bitno povrijeđene odredbe krivičnog postupka, zbog čega bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i krivično da odgovaraju.

Branilac u ovom predmetu, advokat Milan Belić, objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu njegov klijent poglašen krivim prvostepenom presudom, a u martu 2016. osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog prijavljivanja.

Žalba advokata Belića na presudu je uvažena 27. marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu.

"Poslije mjesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres, mom klijentu Viši sud donosi za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku", rekao je Belić.

Prema njegovim rečima, 16. maja 2017. žalba je ovog puta odbijena i potvrđena prvostepena presuda.

Odluku su, kako navodi, donijela dva ista člana ovog vijeća, a izmjenjen je bio samo predsjedavajući.

Na takvo postupanje suda, Belić je uložio žalbu i 5. septembra prošle godine uslijedila je odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda iz maja i predmet vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Izvor: Novosti